Hosszú távon mennyire egészségtelen egy 18 éves fiúnak heti kb. 30-40 zacskó chips?
"Erősen túlsúlyos."
Ó! Bakker, micsoda meglepetés.
Ez nem hogy hosszú távon, hanem egy hét után is nagyon egészségtelen.
A chips leselejtezett burgonyamaradék, telített/transz zsiradék, ipari só, mesterséges ízfokozó, szintetikus aroma és gyári tartósítószer keveréke. Magyarul egy műanyag szemét. Na most ebből az ismerősöd gyereke megeszik napi szinten 5-6 zacskóval. Szerinted ez mennyire egészségtelen?
Egyébként minden bizonnyal senki egészségét nem egyetlen étkezési faktor fogja eldönteni, de kötve hiszem, hogy az ismerősöd gyerekénél nem csak a chips zabálás az egyetlen dietetika-életmódbeli probléma. Amiatt jobban aggódnék, hogy 175 centivel 140 kiló. Ez simán 60-65 kilós túlsúly, ez elképesztő extrém. Meglepődnék, ha nem lennének az illetőnek már most, 18 évesen érrendszeri, belgyógyászati, endokrinológiai tünetei. A vérképe olyan csillagos lehet, mint a nyári égbolt.
6.
Alapvetően igazad van, de én kötözködök.
Honnan tudod, hogy maradék burgonya? Mitől lesz ipari a só? Aztán attól, hogy valami mesterséges, szintetikus, nem jelenti azt, hogy tuti egészségtelen. Pl. a gyilkos galóca is tök természetes.
"Honnan tudod, hogy maradék burgonya?"
Onnan, hogy végzettségemből kifolyólag olvasok élelmiszeripari jegyzőkönyveket.
"Mitől lesz ipari a só?"
Attól, hogy természetes sóforrás helyett lényegében aromákat állítanak elő a gyártók különböző nátrium származékokból. A chipsek és egyéb közkedvelt rágcsáink azért érződnek extrém sós ízűnek, mert ezekből az aroma adalékokból megadózisokat használnak a gyártás során, ugyanis a nátrium származékok szignifikánsan olcsóbbak, mint egy természetes nátrium-klorid, vagy akár egy tengeri só. A nátrium származékokról pedig tudjuk, hogy többek között a vérnyomásra és az érrendszerre milyen negatív fiziológiai hatást képesek kifejteni, pláne nagy dózisban.
"attól, hogy valami mesterséges, szintetikus, nem jelenti azt, hogy tuti egészségtelen"
Igen, de a glutamát alapú ízfokozókról, a benzoát alapú tartósítószerekről és az acetát alapú mesterséges aromákról rengeteg metaanalízis született az elmúlt években/évtizedekben, amikből tudjuk, hogy ezek rendszeres fogyasztása számos onkológiai és egyéb humángyógyászati kórképpel hozható összefüggésbe. Nem véletlenül tiltanak be minden évben több tucatot közülük mind EU-s, mind amerikai szinten. A gond az, hogy jön helyükre mindig újabb tucat, amikről születnek újabb kutatási anyagok, azok is tiltólistásak lesznek, majd jön helyükre az újabb tucat. Én nem ajánlom a fogyasztásukat, de köszönöm a laikus kötözködést.
Mi 18 évente eszünk 30-40 dkg chipset.
Naná hogy ez nem normális, amit leírtal.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!