Kezdőoldal » Egészség » Táplálkozás » Mi bajom lehet a tejföllel?...

Mi bajom lehet a tejföllel? Tudtommal nincs laktózérzékenységem/ intoleranciám.

Figyelt kérdés

Pár hete vettem észre, hogy rettenetesen rossz lesz a közérzetem a fogyasztása után, puffadok, ráz a hideg, görcsöl a gyomrom, egészen addig , amíg viharos hasmenéssel távozik.

Néhány évvel ezelőtt volt laktózérzékenység vizsgálatom, negatív lett.

Más tejtermék nem okoz panaszt, pl sajt, túró, joghurt. Tejet önmagában nem iszom.

Mi lehet a baj?

Nagyon szeretem a tejfölt, csak úgy magában is, nehéz lenne lemondási róla.

Irritálilis bél szindrómam van és gluténintoleranciám, ezek diagnosztizáltak .

Köszönöm az ötleteket!

2022. okt. 10. 23:05
1 2
 11/16 anonim ***** válasza:
100%

Joghurt, kefir sokaknál nem okoz, meg több sajt sem.

A tüneteid alapján egyértelműen laktóz vagy tejfehérje.

2022. okt. 11. 11:58
 12/16 A kérdező kommentje:

Köszönöm. Ez nem jó hír.

Vt vizsgálatom, amikor a gluténérzékenység kiderült, előtte ez a vizsgálat is megvolt, akkor negatív lett. Ez 2016-ban volt. Az ibs-t több mint 20 éve diagnosztizálták, de akkor semmi extra diétát nem javasolták, csak azt, hogy ami panaszt okoz, kerüljem. Hát, nem volt okos tanács, mert módjával majdnem mindent ehettem, kivéve liszt és búza. Sok évnek el kellett telnie, kire a glutén problémára fény derült, aztva diétát maradéktalanul tartom. A laktóz negatív lett, ráadásul nagyon szeretem a tejtermékeket.

Sokkol, ha ez is kialakult mégis.

Ilyen hogy lehet, hogy egy idő után mégis laktózérzékeny lesz valaki, aki nem volt?

2022. okt. 11. 12:14
 13/16 anonim ***** válasza:
100%

A laktáz enzim termelődése mindenkinél csökken az évek múlásával, mert standard esetben csak csecsemőkorunkban lenne rá szükség, amíg anyatejen vagyunk. Akkor is lehet, hogy csak bizonyos mennyiség fogyasztása fölött okoz panaszt. Megpróbálhatod a laktózmentes tejfölt és akkor ki is derül, hogy ez okozta-e a bajt.

Ehetsz tejet és tejes dolgokat, ha csak a laktózzal van baj, mert egyrészt kaphatóak laktózmentes termékek már minden nagyobb ábécében, másrészt külön is vehető laktáz enzimet tartalmazó étrend kiegészítő.

Az IBS maga okoz ilyen érzékenységet, mert áteresztő tőle a bélfal. Sajnos jó megoldás nem nagyon van. Az átsütött-főzött ételek talán kevésbé irritálnak, de úgy meg sérülnek a benne levő vitaminok.

2022. okt. 11. 12:59
 14/16 A kérdező kommentje:

Nagyon szépen köszönöm a választ, sokat segítettél vele, kicsit jobban át is látom a saját helyzetem.

Köszönöm a tanácsot is. A laktóz teljes kiiktatása helyett először megpróbálom óvatosabban, nem mindent lecserélni, laktózmentes "sajtot " már próbáltam, sajnos számomra ehetetlen volt

Alighanem a gasztroenterológust nem úszom meg, bár reménykedtem.

Nagyon sok információt adtál, köszi szépen!

2022. okt. 11. 20:44
 15/16 anonim válasza:
100%
Majd írd meg mi volt, mert ugyanígy vagyok. Mindennap iszom tejet, eszem sajtot, joghurtot és nincs gond. Tejföltől meg fosok mint a Murányi kutyája. A pirostól főleg, de néha a gyengétől is.
2022. okt. 17. 15:21
 16/16 A kérdező kommentje:

Épp ma voltam a háziorvosnál, adott beutalót a gasztroenteorológiára. A háziorvosom a beutaló szerint epeproblémára gyanakszik. Végül is...előfordulhat.

Ahogy tudok időpontot egyeztetni, remélem mielőbb fény derül az okokra. Azt hiszem ez is egy hosszabb folyamat, holnap telefonon kell időpontért kuncsorognom. Igyekszem addig kerülni a tejfölt, pedig annyira szeretem.

2022. okt. 17. 22:06
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!