Vannak itt túlevők? Hogy próbáltok meg leszokni/kigyógyulni ebből?
Hú, én sajnos az vagyok, szerintem valami étkezési zavarom lehet.
Én elgondolkodtam, és a gyermekkoromat kezdtem el vizsgálni. Kicsinek én eléggé el voltam hanyagolva érzelmileg, viszont a családom a kajával fejezte ki a szeretetét. Állandóan etettek, dédim, nagyanyám, apukám, talán anyám kevésbé. Apukám sokat dolgozott, késő este jött haza, és akkor az apás időm arról szólt, hogy főzött nekem finomat, és nagy örömmel elém rakta, aztán mégegyszer szedett. Ő így próbált meg közel kerülni hozzám, mert beszélgetésben sosem volt valami jó, és ez a mai napig így megy. Én biztosan érzelmi evő vagyok, a stresszt, szorongást, magányt evéssel kompenzálom. A helyzeten nem segített, amikor többször próbáltam szigorú fogyókúrába kezdeni, és utána falási rohamaim lettek. Állandó fogyókúrás tanács, hogy hagyjuk el a finonított szénhidrátokat, de ezzel is csak azt értem el, hogy valameddig bírom, de utána hetekig semmi mást nem ettem csak kalácsot, fánkot, kenyeret, tésztát, kekszet, stb, ezeket tömtem magamba, bármi másra rá sem bírtam nézni, csak a finomított szénhidrátot akartam enni. Egy egész kalácsot képes lennék megenni, és utána még 3 péksütit.
Amivel most próbálkozom, sajnos csak kísérleti fázis, de eddig működik, hogy nincs tiltó listán semmi. Amint kezdek megéhezni, azonnal eszem egy keveset, nem várom meg hogy nagyon éhes legyek. Igyekszem hogy minél gyakrabban szerepeljen leves az étkezésekhez, főfogásokhoz meg próbálok minél több zöldséget enni. A zöldségeket erősen fűszerezem, hogy kicsit átverjem magam.
És szintén ezt is rövid ideje kezdtem, de tényleg nagyon meglepően működött(!), hogy elkezdtem úgy enni, mint a távolkeletiek. A távol-keletiek nem úgy terítenek mint mi, hogy saját tányérra kiszedik a kaját, és benned van a kényszer, hogy mindent el kell fogyasztani. Ők egyszerre tálalják fel az összes fogást, van főfogás, és többféle "side dish" (mellékfogás/köret, többnyire gyorsan, egyszerűen elkészíthető zöldséges fogások), leves, saláták. Mindenkinek van egy saját kis rizses tálja, azt teljesen elfogyasztják, de a többi felszolgált ételből csak csipegetnek az evőpálcával, és a levest utoljára eszik meg, ami teljes jóllakottságot okoz. Nem tudom, de nekem ez a pálcával csipegetés annyira bevált, annyit csipegettem a zöldségekből, hogy végül a rizses tálamról is elfeledkezdtem, teljesen kielégített érzelmileg, és nem éreztem úgy, hogy mindent magamba kell tömjek. Erről még bővebben is tudnék írni, de így is már sok vagyok. Annyit még mondanék, hogy a pálcával evés is sokat segít, mert kevesebb étlet tudsz betenni a szádba, lassabban eszel, és hamarabb jóllaksz, mert több ideje van a kajának lemenni a gyomrodba (ez egy elég lassú folyamat, szóval mindig tartson jó sokáig egy étkezés, de minél lassabban kell enni). Illetve a távol-keletiek szinte nyers roppanós zöldségeit is sokkal tovább rágod, mint az itthoni szétfőtt zöldség pépeket.
Remélem segítettem, bocs ha nagyon meredek ez a keleti vonal így magyar szemmel, de tényleg megéri kipróbálni.
Köszönöm. Egy próbát megér 🙂
Egyébként nálunk is étellel fejezték ki a szeretetüket, ez érdekes.
Általában akinek egyféle étkezési zavara van, annak többféle is.
Szóval érdemes úgy kezelni ezt, hogy egyszerre vagy anorexiás, bulémiás és orthorexiás, ezek minden tünetét is hozhatod, ezeknek egyikébe sem szabad belefutni, mert csak cseberből vederbe esel.
Tipikusan egy étkezési zavarosnak korszakai vannak, amikor pl hashajtózik, éhezteti, hánytatja, túlsportolja magát, aztán jön a falási roham. És az, hogy ez külsőre hogyan néz ki, egyedi eset kérdése, nem feltétlen tükrözi az illető egészségügyi állapotát, sőt, a legtöbb étkezési zavaros túlsúlyos vagy átlag méret, még az anorexiásak is, csak az extrém alacsony súlyúak kapnak több publicitást, mert egy alultáplát átlagos ember akinek sárga-zöld foltos a bőre és hullik a haja, nem olyan szenzációs.
Emiatt fontos egyrészt beállni arra, hogy ne legyenek tilalmak, ne legyen magvonás, mert ez előbb-utóbb újabb megcsúszáshoz vezet.
Ha pl a csipsz a mumus, tarts otthon mindig, és fogyassz belőle kis adagokat, és ha megkívánod, ne legyen akkora jutalom értéke.
A másik meg az, hogy tanuld meg mikor vagy tele. Merj meghagyni ételt, ha pl nem ízlik, ha jóllaktál, ha nem akarod megenni.
Nagyon sokakat tömtek vagy éheztettek gyerekként, meg kellett enni mindent a tányéron, akkor is, ha nem akartad, és emiatt a természetes szabályzó rendszer teljesen kiakadt.
Sok esetben a maga is étkezési zavaros szülő is ludas, és emiatt lehet el kell távodni tőlük, mert addig nem leszel jobban amíg telebeszélik a füledet napi szinten.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!