Étterembe nagyon bunkóság saját ételt vinni és azt enni, míg a társaság többi része normálisan rendel?
Nemrég kaptam meg hosszú évek után a diagnózist, ételérzékenységben szenvedek, kaptam egy nagyon hosszú listát, mit nem ehetek.
Nyaralni fogunk menni, 10 fős társasággal és étteremben terveznek a többiek ebédelni. Megértem, hogy nyaralás alatt nincs kedvük főzni, nekem viszont nincs választásom, bár szerencse a szerencsétlenségben, hogy mivel kevés ételt tudok megenni, így nem kell sokat variálni a kajáimon és gyorsan meg is vagyok velük. Ha én ezt dobozban elviszem az étterembe és azt eszem, megszólnának a pincérek, hogy itt ezt nem fogyaszthatom?
Mielőtt még kérdés, az a legbiztonságosabb, ha tudom, látom, mi van a kajámban, az étteremben nem tudják 100%-osan biztosítani a mentességet (olyan összetevőkre is érzékeny vagyok, ami adalékanyag, és nagyon ritka, hogy valakinek baja lenne tőle, nekem sajnos van). Vagy ilyenkor mi a megoldás? Egyek én külön a szálláson, az étteremben meg kérjek egy pohár vizet?
Szerintem is jó lenne előre beszélned az adott hellyel. Szerintem jobb nekik, ha viszel magadnak spéci kaját, mintha nekik kell vele vacakolni. Ez ugyanaz az eset, minthogy az üveges bébiételt is mindig oda lehet adni a babának az étteremben, sőt, általában készségesen meg is melegítik, ha kéred.
Gondolj bele, nem éri meg nekik egy 10 fős társaságot kidobni, ahol 9 fő tőlük rendel, csak azért, mert a tizedik tagnak speciális diétája van. És ugyanígy nem éri meg nekik egy adag étellel szórakozni. (Egyébként nekem hisztaminérzékeny ismerősöm van, ugyanígy semmit nem tud étteremben enni. Sok más mellett nem ehet tojásfehérjét, étolajat, élesztőt, laktózt, borsot, tartósítószereket, paradicsomot - reménytelen.)
Kivágnak onnan.
Nálunk ez úgy működik, hogy éttermezés ELŐTT otthon megkajálok (gluténérzékeny vagyok, és sokszor még a "gm saláta" is szennyezett), a helyen pedig kérek egy bort, vagy kapucsínót.
Az a baj, hogy sok helyen még mindig ez a szemlélet. ÉRTEM az okát, mertha te ételmérgezést kapsz a saját kajádtól, de fszkodni van kedved, bepereled az éttermet, hogy mit tudomén a kólától lettél szrul (igen, volt ilyen szrrágó ismerősöm).
Egyébként hiába hívod fel őket. Egy időben én is előre telefonálgattam, ó, igen, persze, van gluténmentes opció. Hogyne, a pincér azt sem tudta, mit akarok, vagy a szakács random rábszta a kenyérkockát a kikért gm levesem tetejére, és aztán még nekik állt feljebb amikor visszavitettem.
Na, nem, nekem elegem volt ezekből, főleg hogy sokszor a szálló liszt is elég egy diétahibához.
A legjobb, ha otthon laksz jól a saját főztödből, a vendéglőben pedig csak inni kérsz.
Ha ez valamiért nem megoldható, hívd fel őket, beszéld meg velük a helyzetet. Ha nem egyeznek bele, az az ő részükről bunkóság (és a társaságod részéről, ha mégis kiartanak a hely mellett), az viszont tőled lenne súlyos illetlenség, ha odamégy, és se szó, se beszéd, előveszed a hazait. Kulturált helyeken ezért sem "kidobnak", csak udvariasan szólnak, hogy ez nem így működik, de a hazai vendéglátást nem a cizellált lelkű és jól képzett emberek uralják.
15-ösnek sajnos igaza van, fájdalmasan tudatlanok és leszarondiak a legtöbb helyen, szinte csak ott van esélyed, ahol a tulaj vagy a szakács érintett.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!