Igaz, hogy pár zöldség (paradicsom, répa) vitamin és más beltartalma főzéssel nem megy ki, hanem jobban beépülnek a szervezetbe?
Ma beszélgettem hosszabban a hentesemmel. Kérdezte mire kell a hús amit fel akarok vele vágatni. Mondtam lecsós pörköltbe. Azt mondta, remek választás a paradicsom ilyenkor melegben fontos. Mire én válaszoltam, hogy lecsóba kifőzve már mindegy.
Ő elmesélte, hogy bizony több zöldségnek nem csökken a beltartami értéke és bizony szerinte a répának vagy a paradicsomnak még jobban fel is hasznosul a szervezetben. Hogy ez hogyan lehet nem értem. Új vegyületek keletkeznek főzéssel, amik felszívják?
NEm új vegyületek keletkeznek, hanem van, ami lebomlik, mármint ami akadályozza a felszívódást, meg egyes rostok felnyílnak, így könnyebben emészthetö a zöldségféle.
Mellesleg az sem igaz, hogy a hökezeléssel tönkremennek a vitaminok, a nagy többség teljesen höálló, kb a C vitamin a kivétel, ami 70° fölött bomlik.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!