Kezdőoldal » Egészség » Táplálkozás » Van olyan, hogy félig érett...

Van olyan, hogy félig érett pálinka; illetve ha van akkor az tud "gőzölni"?

Figyelt kérdés

Körülbelül 10 éve történt, hogy egy alkalommal vendégségben egy "hozott" házi pálinkával kínáltak (mellé még rossz minőségű sörrel és "tablettás" borral is itattak).


A házi pálinka mikor kinyitották az üvegét minimálisan "gőzölt is" de nem a hőtől, és még buborékos is volt mintha szénsavas lett volna, de persze nem volt benne szódavíz...


Miután ezekből ittam, rövid időn belül hánytam és kicsit később teljesen kiütött, 2-3 óra hosszat bealudtam ezektől...


Utána 1-2 napig az emésztésem mintha nem működött volna... Majdhogynem ahogy megettem úgy jött ki emésztetlenül. Gondolom alkoholmérgezésem volt, fáztam és egyszerre izzadtam is...


Egyáltalán az lehetett pálinka? Van olyan hogy "félig érett" pálinka? Vagy valami mérget itattak velem ott? (A házigazda tudtán kívül, mert ő is csak kapta).


Illetve, hogy úgy és olyan hamar "kiütött" ez a 3 féle szesz ez azért volt mert kevertem, vagy mert az a "házi pálinka" valóban nem is pálinka volt?


Alkoholmérgezés tud ilyen tüneteket okozni?


(Nagyon rég akartam erről itt kérdezni, de nem jött ki rá a lépés).


Köszönöm szépen előre is válaszaitokat, véleményeiteket.



2022. jún. 5. 21:41
 1/5 anonim ***** válasza:
66%

Az alkoholmérgesés nem attól függ, hogy gőzől vagy érett-e a pálinka (jelentsen ez bármit is), hanem a bevitt alkohol mennyiségétől. Ha sok (pl. egy 70 kilós felnőtt esetén ez 400 gramm alkohol, ez másfél liter 40%-os pálinka) alkoholt iszol, alkohol mérgezésed lesz.

Ha rossz minőségű az ital, akkor az egyén szennyező anyagok is okozhatnak mérgezést, főleg a metilalkohol.

2022. jún. 5. 22:46
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/5 anonim ***** válasza:
Sokat ittál? Ha igen, az volt a baj, nem a pálinka minősége, ami persze valószínűleg tényleg szar volt.
2022. jún. 6. 02:15
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/5 A kérdező kommentje:

Köszönöm válaszaitokat.


Akkor valószínűleg nem volt a házi pálinkába méreg, csak rossz volt a minősége és rátukmálta másra (a haverjaimra) az eredeti készítője? Ennyire rossz is lehet a minősége egy h.p.-nak?


(Metil alkohol nem volt benne, hisz' nem vakultam meg, nem haltam meg tőle).


A bélflórát és bélbolyhokat az alkoholmérgezés valóban tudja annyira roncsolni, hogy az emésztés gyakorlatilag megszűnik amíg nem regenerálódik újra a bélrendszer?


Valószínűleg az hogy más szeszeket is ittam (sör, bor) csak rátett egy lapáttal.

2022. jún. 6. 11:35
 4/5 anonim ***** válasza:
100%
Metilalkohol minden erjedéskor keletkezik, csak olyan kevés, hogy rég belehaltál az etilbe, mire elkezdene számítani. Sokkal több akkor van, ha öntögetnek valamit a cuccba, vagy ha pont mindent úgy rontanak el az erjesztés és a lepárlás paraméterezésekor, hogy minél több legyen a metilalkohol, amikor persze a többi, még hosszabb láncú alkohol (magyar alkimista nevén kozmaolajak) is feldúsulnak, és kiváló technokolos-acetonos mocsok lesz belőle, amit tajték részegen is bőven döntéshelyzetben maradva fogadsz el.
2022. jún. 6. 12:04
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/5 A kérdező kommentje:
Köszönöm válaszod.
2022. jún. 8. 20:26

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!