A környezeted hogyan viseli a diétádat? Lelkileg hogyan viseled? Vett kajákkal hogy oldod meg?
Magas koleszterinszint (nem elszállt, de nem is csak épphogy magas), magas kalciumszint és reflux miatt diétázom, de a laborom és a tüneteim alapján úgy néz ki, hogy befigyel egy kis inzulinrezisztencia is.
A diéta semmit se segít. A koleszterinem nő vagy stagnál (persze sok tojást vagy egyáltalán zsírosat életemben NEM ettem). A refluxom néha másfél deci víztől tünetes, máskor egy rakás diétahiba mellett is tünetmentes.
A diéta nagyon megterhelő a mindennapokban. Egész egyszerűen azt nem ehetem, ami akárhol vehető, amit a családom, a barátaim, munkatársaim szeretnek, amit főznek/velük együtt tudnék enni. A szociális életem miatt még így is olykor meg kell szegnem a diétát, de ha csak olykor szegem meg, már olyan dolgokról kell lemondanom, ami miatt bolondnak néznek, ami a szociális élet rovására megy. Egyszerűen nem ehetem azt, amit mindenki, nem ehetek egy pizzát, pedig a munkahelyi rendezvényen azt rendelik, nem ehetnék abból, amivel vendégségekben kínálnak akár családnál, akár barátoknál.
A melóhelyi menzán köretet eszem körettel, otthon se cukor, se fehérliszt, legjobb barátnőm ha jön, be kell vásárolnom emberi ételekből, hogy legyen mit ennie.
A korosztályom emberi kajákat eszik és évente megállapítják a vérvételen, hogy semmi bajuk.
Annyira elegem van, hogy elsírtam magam az orvosnál. Persze ő nem hiszi el, hogy erőmön felül diétázom.
Egy kérdés, bocsánat: pajzsmirigy-vizsgálat volt esetedben? Csak mert ha elmondásod szerint a táplálkozásod nem indokolná a folyamatosan emelkedő koleszterint szintet, akkor lehet, hogy valamilyen pajzsmirigy-probléma, hormonális probléma áll a háttérben.
Még egy kérdés: nem térítésből, nem propagandából, de a növényi étrenden nem gondolkoztál még? Pláne ilyen speciális esetekben, mint a tiéd, sokkal fenttarthatóbb lenne.
Jó a pajzsmirigyem.
Nagyrészt növényi étrenden élek. Persze vegán kaját kb sehol se kapni.
Régen fehér kenyér volt otthon, rá vajkrém, kolbász vagy sonka, ebédre jellemzően fehér rizs valamiféle csirkemellel. Volt tej, méghozzá 2,8-as.
Ha szociális tevékenységgel összhangban volt kaja, azt megettem, ha húsos pizza, akkor azt is. Amit a család főzött, megettem (jellemzően malac valami gyorsan felszívódó szénhidráttal), sőt, több adagot vittem haza.
Ugyanezek a tünetek és ugyanez vagy jobb vérkép.
Az idegeimet őrli fel a diéta és a szenvedés.
Más ugyanúgy étkezik, mint én régen és semmi baj a laborjában, se mindennapos tünete nincsen.
Gluténmentesen étkezem, és a legkevésbé sem érdekel, hogy a környezetem hogyan viseli.
Ha nem tetszik nekik, hogy tőlük is extra figyelmet igényel, szólnak és megoldom nélkülük, pl vendégségbe viszek magammal kaját.
Én teljesen jól vagyok tekintve, hogy megszűntek a folyamatos panaszaim (a fájdalmak, napi 4-5 hasmenés, hányás, puffadás, vérszegénység etc), és végre élhetek, nem a borzalmas görcsöktől szenvedek.
A környezetemnek semmi köze a diétamhoz. A külső változást ( azt hogy lefogytam) kezdik megszokni.
-Időnként rámtör hogy nehéz a folytonos odafigyelés, hogy nem ehetem azt amit igazán kívánok, mert elhíznék újra. De azért többnyire jól viselem, már megszoktam az évek alatt (3+éve diétázom).
- nem veszek kész kajákat, magam főzök.
Magas kalciumszint? Az a legkevésbé sem normális! Diéta nem is fog segíteni rajta.
Inzulinrezisztenciára a rendszeres testedzés többet használ. Valószínűleg segít a koleszterinszinten is, illetve annak a jó minőségű halolaj kapszula is használ. Ha túlsúlyos vagy, mindenekelőtt fogynod kell. Amihez szintén a mozgás kell elsősorban, ill. a csökkentett kalóriabevitel. Ez elsősorban mennyiségi, nem pedig minőségi korlátozás. A fogyás a refluxon is segít.
De a legfontosabb a magas kalciumszint tisztázása.
Ezeken mind túl vagyok. :)
Fogynom meg már kifejezetten nem szabadna.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!