Kezdőoldal » Egészség » Táplálkozás » Miért fontos, ha ismerjük az...

Miért fontos, ha ismerjük az élelmiszerek glikémiás indexét? EWica

Figyelt kérdés
2010. szept. 11. 19:09
 1/2 anonim ***** válasza:
100%

A Glikémiás index, rövidítve GI, egy számérték, amely arra utal, hogy milyen gyorsan szívódik fel az adott élelmiszerben lévő szénhidrát a szervezetben. A GI-t eredetileg cukorbetegek vércukorszintjének ellenőrzésére fejlesztették ki. Az alacsony glikémiás indexű ételek lassan felszívódó szénhidrátokat tartalmaznak, így hosszan tartó telítettség érzést okoznak. Minél alacsonyabb egy étel GI-értéke, annál kevesebb glükózt juttat a véráramba, így a hasnyálmirigynek is kevesebb inzulint kell termelnie ahhoz, hogy a glükóz eljusson a sejtekhez. Minél kevesebb inzulin termelődik, annál kevesebb zsírt raktároz el a szervezet. A magas glikémiás indexű ételek azonban gyorsan felszívódó szénhidrátokat tartalmaznak, amelyek hirtelen megemelik a vércukor és inzulin szintet, amit a vércukorszint hamar leesése követ, éhségérzetet okozva.

A magas GI-értékű ételek fogyasztása magas vérnyomást, kóros koleszterinszintet és szívbetegségeket eredményez. Így érdemes odafigyelnünk arra, hogy mennyi szénhidrátot eszünk, és arra is, hogy mi a GI számuk. Azáltal, hogy alacsony GI ételeket eszünk, biztosítjuk az anyagcserénk egyenletes működését, és testsúlyunk optimális állandóságát. A GI diéta fogyókúránként is alkalmazható, és cukorbetegek számára is az ideális diéta. Azonban GI diéta elsősorban az egészséges életmódot követők kedvelt diétája és a szénhidrátszegény étkezés egyik feltétele.üdv Zsóka

2010. szept. 11. 19:21
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/2 anonim válasza:
100%
Lefordítva a mindennapokra: ha nagyjából tudod, mi milyen glikémiás indexű, könnyen össze tudsz állítani magadnak megfelelő kajákat. Pl. reggelire "vegyes" indexű ételt, magas a gyors energiáért és alacsonyabbak, hogy kitartson délig; edzés előtt magas indexűt, hogy gyorsan legyen mit elégetned; vacsorára alacsonyabbat, hogy kihúzza a szervezeted az éjszakát. A lényeg a folyamatos, egyenletes energiaellátás, azaz, hogy az inzulin (-és vércukor)szinted minél kevésbé ingadozzon. Így nem terheled a hasnyálmirigyet (kisebb a cukorbetegség kialakulásának kockázata),kevesebb a fölös energia, ezért nem raktározódik el zsír formájában (kevésbé hízol), ugyanakkor jóval kevésbé leszel fáradékony/több energiád lesz bármire.
2010. szept. 13. 23:12
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!