Kezdőoldal » Egészség » Táplálkozás » Ez lehet szója allergia/tolera...

Ez lehet szója allergia/tolerancia?

Figyelt kérdés

Csak pattanàsok jonnek az arcomra, amikor tejet,tojast,csirkehust eszek. Protein portol is kipattogtam. Tegnap elott ettem egy fagyasztott hust, ami valszeg nem csirke, es nem diszno volt, hanem inkabb szója. es masnapra kijott egy pattanás, es gyulladt volt a borom. az nem letezik hogy mindenre allergias legyek, de ha ezeket megvonom, enyhulnek a tunetek. Ezek alapjan lehet szoja allergiam/toleranciam?

Akinek van, az kerem irjon kommentet, vagy privatba, lenne par kerdesem

#étel #allergia #szója #szója allergia
2022. jan. 28. 07:57
 1/1 anonim ***** válasza:

Szerintem lehetséges. Nekem elvileg volt gluténérzékenységem ( hogy melyik fajta nem tudom, a szüleim mondták de ők se vették figyelembe, mindegy felelőtlenség stb velem szemben.Elvileg ki kellett nőnöm kiskoromban) A lényeg, hogy több idő után mostanság visszatértem a nem gm étkezésre és néha itt ott több pattanás, néhol fura pattanásszerű kiütések belsejében fehéres,folyadék szerű akármi...szóval tervezem, hogy elmegyek egy allergológushoz és javaslom, hogy te is tedd ezt. Biztos kellenek vizsgálatok stb de megéri, minthogy bizonytalan legyél, lehet, hogy nem épp allergia de érzékenység lehet és azt is fontos kezelni, szinten tartani. Csoki allergiám is van de ez 100% igazolt, rögtön csalánkiütéseim vannak meg viszketek mindenhol ha eszem rá pár órára vagy másnapra már vannak foltjaim.

Nekem pl bőrgyógyászom mondta régen még mivel pszoriázisom van, hogy mellőzzem a szóját, fehér lisztet teljesen, és h nem bánná ha glutént úgy unblock kihagynám az étrendből, illetve a disznó, és zsíros húsok társait ( amikor teljesen figyeltem ezekre 3 évig nem volt semmi baja a bőrömnek akkor sem ha a kezelés elmaradt ) szóval valószínűleg neked is van valami emögött, főleg ha nem vagy pattanásos típus ahogyan én se vagyok. Mint mondtad ha ezeket elhagyod enyhűlnek a tüneteid ami igazából válasz a kérdésre.

Az igazság, az, hogy az orvosom szerint sokszor az allergia vizsgálatok nem biztosak lehetnek negatívak akkor is ha amúgy allergiás vagy rá igazából.( Nekem folyamatosan negatív volt a glutén allergia tesztem még akkor is ha ettem hónapokig glutént a vizsgálat előtt, de amikor meg elkezdtem enni akkor folyamatosan begyulladt a bőröm meg erősödött és továbbterjedt a pszoriázisom, érdekes, hogy a nyomokban tartalmazottakat bírom) tehát ez egyénfüggő, inkább egy alapos orvosi konzultáció minthogy a levegőben találgass aztán még később szenvedjen miatta a szervezeted hosszútávon, tapasztalatból mondom muszáj a vizsgálat mert tönkremegy a szervezeted előbb, utóbb azt meg már nem hozod helyre egyhamar. Nem tudom mennyire segít de barátnőm szója allergiás, amikor eszik kis mennyiségben szójás készítményeket ( véletlenül ha van valamiben és nem tudja vagy nem olvasta el alaposan) akkor nagyon kipattogzik, arra panaszkodik, hogy olyan érzése van mintha égne a bőre és ott ahol mondja, általában fura terjedő vörös foltjai lesznek, nem kidudorodó hanem bőr alatti, néha légszomja van, a nyelve is feldagad vagy kipirosodik erősen ( ilyenkor már gyógyszer kell), az állán ( néha nekem is allergiától) apró, lilás, pirosas bőr alatti kiütések vannak hol több hol kevesebb. Ajánlom pl most, hogy ha kicsit kellemetlen érzés is társul hozzá, hogy most inkább gyümölcsöket, zöldségeket egyél, ne fűszerezz sok folyadékot igyál, és lehet nem ártana egy kis antihisztamin sem de ezt csakis orvos mondja meg majd, ne vegyél ki addig semmit magadtól a gyógyszertárból. Maximum ha nagyon rossz állapotban van a bőröd és viszket, ég akkor nem tudom M.O.-n kapható-e lokoid nevű kenőcs, hidrokortizon van benne.

2022. jan. 28. 21:33

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!