A cukorbetegek ehetnek alacsony glikémiás indexű szénhidrátot amennyit akarnak, vagy azt is ki kell számolni? Mi alapján van ez?
Az alacsony glikémiás index azt jelenti, hogy lassan szívódik fel. Megehet belőle többet, viszont akkor később kevesebb szénhidrátot ehet, mivel a mostaninak egy része akkor szívódik fel.
Hogy miért jobb mégis? Mivel nincs szükség egyszerre annyi inzulinra.
Igen, ezt is számolni kell. Attól hogy alacsony a GI-je, még ugyanúgy tartalmaz szénhidrátot. És ugyanúgy kell beadni hozzá inzulint is. Írok egy példát.
Ebéd elött 7 a cukrod. Eszel 100 g szénhidrátnyi fehér kenyeret. 1 óra múlva 12 lesz a cukrod, másfél óra múlva 14. Talán 4 óra múlva lemegy 9-re, de az sem biztos.
Viszont, ha 100 g rozs/teljes kiörlésü kenyeret eszel, akkor 1 óra múlva 10 lesz a cukrod, és másfél óra múlva is csak 10 lesz. 4 óra múlva meg visszamegy 7-re.
Ez most egy nagyon béna példa volt, de ennyi az egész lényege. Hogy nem emeli meg a vércukorszintet kiugróan, hanem egyenletesen tartja.
De persze ha az van megszabva, hogy ebédre lehet enni 70 g szénhidrátot, akkor alacsony GI-ből sem ehetsz meg 200 g-ot. Csak akkor, ha jóval több inzulint adsz be hozzá.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!