3 éve van sajnos ekcémám. Elég gyakori volt a hányinger és gyomorprobléma is. 2 év után mikor kitapasztaltam a dolgokat és utána jártam ennek, rájöttem biztos laktózérzékeny vagyok. Csak lakózmentes tejet és termékeket fogyasztottam fél évig, majd elmentem háziorvoshoz, hogy szánok egy vizsgálatra 10 ezer forintot.
Az eredmény az lett, hogy nem vagyok laktózérzékeny. Persze egy ideig nem is volt semmilyen panaszom. Viszont ugyanúgy laktózmentes tejet fogyasztok, mert undorodom a sima tej ízétől (régen nagyon sokat ittam).
Most 3 napja sima tejet iszok hisz ez olcsóbb, de sajnos kijött az ekcémám és a gyomrom is szétment tőle.
Mivel a laktózmentesben a tejcukor le van bontva, két másik cukorra, így nem tudom, miért lesz amúgy más íze...mindegy.
De az cukor, allergia meg fehérjére van. Az meg van mind a kettőben.
2021. jún. 12. 18:11
2/13 anonim válasza:
#1: teljesen más ize van. De amúgy az ESL és UHT tej is teljesen más izű, mint a sima pasztőrözött.
2021. jún. 12. 18:48
3/13 anonim válasza:
Én elhiszem, csak nem értem, nem kísérleteztem ezzel, most már nem is fogok. bár talán pont a más cukrok miatt.
2021. jún. 12. 18:50
4/13 anonim válasza:
Jól értem, hogy a vizsgálat előtt jó darabig nem ittál laktózos tejet? Vérvizsgálat volt vagy itattak előtte veled laktózt? Ha az előbbi, akkor néhány nap után nem mutatja ki...
2021. jún. 13. 02:29
5/13 anonim válasza:
Nagy valószínűséggel tejfehérje allergiás vagy. Igyál növény tejet az nem okoz prpblémát. Azokból is többféle van, próbáld ki neked melyik jön be. Én a rizsitalt szeretem, más a kókuszt vagy a zabtejet. Nekem csalánkiütésem van a tehéntejtől (a kecsketejtől is, az is tartalmaz kazeint), és kimutathatóan érzékeny vagyok rá, de a laktózra nem. Azóta elhagytam a tehéntejet és mindenféle tehéntejből készült ételt is. Vannak kevésbé rossz izű növényi sajtok és finom joghurtok is. Létezik bivalymozarella sajt, az pl nagyon finom és az sem okoz nekem problémát.
2021. jún. 13. 07:50
6/13 anonim válasza:
Nekem azért furcsa, hogy a laktózmentes tejtől nincs panaszod, ha tejfehérje allergiâd van. Én egy tejport tartalmazó laktózmentes fagylaltot nem tudok anélkül megenni, hogy ne legyen tünetem, te meg lazân laktózmentes tejet iszol és csak a normál tejtől nincs tüneted.
2021. jún. 13. 07:58
7/13 anonim válasza:
6, pontosan. Szóval ketten nem ertjuk az elozo valaszt...
2021. jún. 13. 10:51
8/13 A kérdező kommentje:
Szóval tömören az a helyzet, ha laktózmentes tejet iszok (napi 2 pohár fél éve) semmi bajom. Ha sima tejet iszok (nem egyszer kísérleteztem vele) akkor hányingerem lesz és a gyomrom… meg az ekcémám mindig előjön hisz teljesen nem mondhatok le a tejtermékekről, de mástól nincs ilyen gyomor problémám.
A vizsgálatot vérvétellel végezték.
2021. jún. 13. 19:58
9/13 anonim válasza:
Szerintem az genetikait nez nem??vagy allergia. Kilegzeses vizsgálat kellene inkabb
2021. jún. 13. 20:02
10/13 anonim válasza:
#8 És ittál előtte laktózos tejet? Az a vizsgálat gluténra csak akkor működik, ha 1-2 napon belül ettél normàl mennyiségű glutént (ha nem ettél, akkor negatív lesz, nekem is ezért lett negatív a glutén tesztem). Persze ezt nem mondták el főleg nem előtte, én is utólag jöttem rá...
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik. Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!