Kezdőoldal » Egészség » Táplálkozás » Napi 100 µg szelén szedése ?

Napi 100 µg szelén szedése ?

Figyelt kérdés

Voltam endokrinologusnál , mert a cukorterhelésem rossz lett, illetve mondtam neki a cöliákiám . Ugye javasolta mit csináljak , illetve , hogy szednem a szelént is 3 hónapig.

Az lenne a kérdésem, hogy nem fogom túladagolni? Mert eszek gyümölcsöket, húst , zöldséget ..

2021. máj. 20. 11:06
 1/4 anonim ***** válasza:

Most a gyakorikérdések közönségétől várod az orvosi javaslat felülbírálását?

Nem fogod túladagolni, mert alapból full szelénhiányos a magyar lakosság és egy szelénpótló kúra kapásból minimum 200 mcg jól felszívódó szelénnel indít. 100 mcg-ra akkor veszik vissza, ha már feltöltötted a kiürült raktáraidat.

De ha neked ezt mondta az orvos, akkor elégedj meg a 100-zal, csak vegyél jól felszívódó szelént (abból se szívódik fel 100 mcg, de azért még mindig több, mint a nátrium-szelenitből).

2021. máj. 20. 11:24
 2/4 A kérdező kommentje:
Nyilván nem, csak azt olvastam, hogy a napi bevitel 50-60 , és ugye elég sok tojást meg gyümölcsöt eszek amiben van szelén. Akkor szedhetem nyugodtan :D köszöntem a választ .
2021. máj. 20. 14:26
 3/4 anonim ***** válasza:
Bio szelénium 50-et szedj, én is sokallottam a százat, ha az ajánlott napi bevitel 50, túladagolás nem jó.
2021. máj. 20. 14:57
 4/4 anonim ***** válasza:
Ez olyan, mint a vas, az se szívódik fel, akármilyet is szedsz. Persze vannak különbségek attól függően, hogy milyen a hordozóvegyület, de a vas csak 10-20%-osan hasznosul a legjobbakból is, tehát hiába szeded be a ~14 mg napi szükségletet, ha a tizede hasznosul. A szelén sem hasznosul teljesen, ezért javasolnak szelénpótláshoz az "előírtnál" többet. Nem kéne felülbírálni egy endokrinológust szerintem, ők a legprofibb orvosok. A Bio szeléniummal meg különösen nem kéne parázni, mert az élesztőhöz kötött, ami fel se halmozódik úgy, mint a szelenometionin.
2021. máj. 20. 15:17

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!