Mit lehet tenni, ha refluxom van, de alacsony a savam?
Az orvosok folyton savcsökkentőt akarnak felírni, arra hivatkozva, hogy ne maródjon a nyelőcső, de nekem nem magas a savam! A legkisebb adag is annyira leviszi a savat, hogy hányingerem lesz és két falattól puffadni kezdek.
Gyakorlatilag 0-24 vannak refluxos tüneteim, háton nem tudok feküdni egyáltalán, mert azonnal jön föl a kaja. Torna közben is párnát teszek a fejem alá.
Voltam gyomortükrözésen, azt mondta a doki, hogy enyhén gyulladt a nyelőcső és hogy nem zár rendesen a gyomorsszáj. Amikör jött ki a csővel, látta, hogy egy apró lyukon nyitva maradt.
Mondtam, hogy nem bírom a savcsökkentőt. Különben is, ha savas refluxom lenne évek óta minden nap, akkor nem enyhén lenne gyulladt a nyelőcső hanem nagyon. Érzem a torkomban, hogy jön vissza a kaja, de nem érzek savasságot, nem marja. Erre nem tudott mit mondani, csak a savcsökkentőt erőltette tovább... Azt mondta, márpedig muszáj lenne szedni, ha nem akarok komolyabb bajt.
Másnak is van hasonló panasza? Van valami gyógymód erre?
Ja még azt is mondtam a dokinak, hogy szerintem emésztetlen kaja van a székletben. Mindenféle tarka színű (kék, zöld, fekete, fehér, piros) foltok szoktak benne lenni.
Csináltatott 3-féle széklettesztet, több mint 30 ezer forintom bánta (magánrendelő), de mind negatív lett.
Tudtok javasolni olyan dokit, aki gyomortükrözésen kívül mást is csinál? Tuti vannak még vizsgálatok vagy kezelések, amiket el lehetne végezni.
Az ismerőseim elmondása alapján nekem úgy tűnik, ezek a gasztroenterológiai rendelők mind egy kaptafára mennek. Rábeszélik a pácienst a drága tükrözésre (lehetőleg altatásban), majd felírják a savcsökkentőt...
Reflux sokszor kevés sav miatt alakul ki.
Ahhoz, hogy normálisan zárjan a gyomorszájad, elegendő sav szükséges, és ha ez nincsen meg, akkor nyitva marad, és visszaáramlik az a kevés is.
Nekem is volt. Narancs, citromlé (magában), savat emelő ételek-italok elmulasztották, gyógyszert ne szedj.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!