Kezdőoldal » Egészség » Táplálkozás » Most akkor hogyan is van ez a...

Most akkor hogyan is van ez a hozzáadott cukor dolog?

Figyelt kérdés
Szeretnék végre megtudni valamit a cukorral kapcsolatban. Ugye az tény, hogy a túlzott cukor fogyasztás káros, roncsolja a fogakat, lerombolja a kollagén és elasztin rostokat stb. Itt meg is állok, mert engem foglalkoztat egy dolog. Merthogy oké, a kollagén rostokat rombolja, az arcot öregíti, de kérdezem én: mennyi gramm is az a cukormennyiség, ami roncsolja? Vagy már 1 gramm is káros? A hozzáadott cukor roncsolja csak vagy a fruktóz is pl? Akkor mi a helyzet, ha valaki sportolással jócskán elégeti azt a cukor mennyiséget, amit bevitt pl 3 tábla csokival? 26 éves srác vagyok, sportoló, tény, én régen sok édességet ettem, mára már szinte nem is fogyasztok egyszerű kristálycukrot, se semmit, de az tuti hogy az izmaim kerekebbek voltak régen. Az arcom viszont sokkal szebb most, régen nem volt. Lehet kicsit túl gondolom az egészet, de nincsenek hivatalos adatok sehol erről. Annyi, hogy a WHO javaslata alapján napi 50 gramm hozzáadott cukor nem káros. És mellesleg az édesítőszerek is károsak, azt sem fogyasztok. Most akkor mi van? :D

2021. febr. 15. 19:47
 1/8 anonim ***** válasza:
92%
A lényeg, hogy ehetsz édességet, de csak mértékkel! Például, napi egy tábla csoki már sok! A hivatásos sportolók se zabálnak mindenféle szutyok édességet minden nap, azért, mert rengeteget mozognak, edzenek...
2021. febr. 15. 20:05
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/8 anonim ***** válasza:
69%
Dehogy rombolja az elasztikus rostokat, ekkora baromságot
2021. febr. 15. 20:12
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/8 anonim ***** válasza:
92%
Ahogy az első válaszoló is mondja, a lényeg a mértékletesség. Nincs azzal semmi probléma, ha valaki mértékkel: alkatának, fizikai aktivitásának, korának megfelelő mennyiségben fogyaszt édességet. Végső soron a szervezetben majdnem minden szénhidrát, amit képesek vagyunk emészteni glukózzá alakul. Legyen az keményítő vagy fruktóz, szacharóz vagy bármi. Elhízás szempontjából alig számít a táplálék minősége, persze a gyorsan, könnyen felszívódó cukrok inkább okoznak elhízást, de legfőképpen itt is a mennyiségen van a hangsúly. Hosszútávon egészségesebbek lehetnek a lassú felszívódású szénhidrátok, ezek kisebb amplitúdójú, de elnyújtottabb inzulinválaszt váltanak ki, mint a gyors felszívódásúak, amik szinte inzulincsúcsot csinálnak. Ennek is leginkább cukorbetegekben van jelentősége. Egészségeseknél inkább csak a hosszútávú egészségmegőrzés miatt lehet ezzel foglalkozni. Legalábbis vannak kutatások, amik erre utalnak, de egészen biztosan nem merném kijelenteni.
2021. febr. 15. 20:19
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/8 anonim ***** válasza:
Ezek a sommás megállapítások sokszor csupán laboratóriumi kísérletekből és legfeljebb szórványos megfigyelésekből levont (a logika szabályainak nem megfelelő) következtetések.
2021. febr. 15. 20:40
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/8 A kérdező kommentje:
2.: Dehogynem. Mivel a kollagén egy fehérje, ezért ha túl sok cukrot fogyaszt valaki, akkor a cukormolekulák szépen a kollagén fehérjemolekuláihoz fognak kapcsolódni, ezek lesznek a glikált fehérjék, majd szépen a cukor elkezdi roncsolni a kollagén molekulákat. Csak a kérdés, hogy hány gramm lehet az a cukormennyiség.
2021. febr. 15. 21:07
 6/8 anonim ***** válasza:
Istenem, ezt a bolondok biológia óráján tanultad? Egy picit kéne csak belenézni egy alap biokémia könyvbe, ajánlom Ádám Veronika könyvét, izgi olvasmány lesz
2021. febr. 15. 21:10
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/8 anonim ***** válasza:

Ne keverjük ide a glikált fehérjéket. Glikált fehérjék úgy keletkeznek, hogy a magas vércukorszint miatt aktiválódnak a glukózmetabolizmus shuntútvonalai, így un. késői glikációs végtermékek keletkeznek (AGEs). Ezeknek elsősorban a haemoglobinon, illetve a retina fehérjéin van jelentősége, így alakulnak ki a diabetesre jellemző késői szövődmények. A kollagén egészen más.

Ha komolyabban érdekel a téma, akkor valóban érdemes elolvasni a fent említett könyvet bár szerintem abban a glikált fehérjékről nincs túl részletesen szó, de nem emlékszem pontosan. Mindenesetre a kórélettan könyvekben van róla bőven információ.

2021. febr. 15. 21:22
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/8 A kérdező kommentje:
Nem okoskodásból írtam tényleg. Komolyan érdekel a téma, mert biológiából érettségiztem és szeretem is viszont amiket a cukorról tudok, azt inkább netes cikkekből olvastam, ami ki tudja igaz e, 6000 cikk, 6000 féle állítás. Biokémiát nem nagyon tanultam, de el fogom olvasni ezt a könyvet mindenképpen.
2021. febr. 15. 21:35

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!