Kezdőoldal » Egészség » Táplálkozás » Miért nem megy az egészséges...

Musztafa Kebab kérdése:

Miért nem megy az egészséges táplálkozás?

Figyelt kérdés

Milliárdnyi cikket lehet találni az egészséges táplálkozásról, de arról sehol, hogy pszichésen hogy lehet bírni/megvalósítani. Egyél kvinoát, kölest, brokkolit, sárgarépát, natúr csirke mellett stb. szépen le van írva. De az ember fia nem tudja megállni, hogy ilyen ételeken éljen, egyszerűen akárhányszor próbáltam ellenállni a finom és egészségtelen ételeknek (pl. grillkolbász friss vajpuha kenyérrel és mustárral, hagymás-sajtos chips, nutellás palacsinta, spagetti stb.) rendre elbuktam. Egyszerűen nem tudok ellenállni az ilyen finom ételeknek és csakhamar elvonási tüneteket érzek. Nem gondolom magam fegyelmezetlen embernek, szorgalmas vagyok az élet más fontos területein, amellett, hogy rendszeresen sportolok, de nem megy, hogy egészséges, de viszonylag semleges ízű ételeken éljek az életem hátralévő részében. Nem vagyok kövér, hanem szeretnék egy szép szálkás testet elérni. A probléma másik fele, hogy akkor is eszek időnként, ha nem vagyok kimondottan éhes, mert nagyon megkívánom az íze miatt az ételt.

Mit lehet hát tenni annak érdekében, hogy tartani tudjam az egészséges étkezést mentálisan? Drákói önszigorral próbálkoztam már, de rendre bedőlt mindig.

2020. jún. 7. 20:40
 1/3 anonim ***** válasza:
100%

Az egészséges táplálkozás hosszú távon akkor tartható, ha megtalálod azokat az ételeket, amik egészségesek és finomak is egyben, illetve tartalmazzák mindazokat a tápanyagokat, amelyekre szükséged van. Kisebb mennyiségben, illetve ritkábban egészségtelen(nek tartott) ételek is beleférnek, a lényeg a mérték és az arány. Az nem jó, ha túl szigorú vagy magadhoz, az pedig főleg nem, ha éhezel.

Hogy mi számít egészségesnek, arról megoszlanak a vélemények. Én pl. egészségesnek tartom a házi tojást, mindenféle (jó minőségű) húst, sajtot, olajos magvakat. Amit nem tartok egészségesnek, abból vagy ritkán eszek, vagy keresek hasonló, de jobb alternatívát. Pl. tejcsoki helyett 75-85%-os étcsokit szoktam enni. Régen nem ízlett annyira, de most már szeretem, és ebből 1 kocka is elég. A zöldségek, gyümölcsök többségét szeretem és elég sokat eszek, de nem fogok zellerszárat enni csak azért, mert egészséges, ha egyszer ki nem állhatom.

2020. jún. 8. 08:28
 2/3 A kérdező kommentje:

"Az egészséges táplálkozás hosszú távon akkor tartható, ha megtalálod azokat az ételeket, amik egészségesek és finomak is egyben, illetve tartalmazzák mindazokat a tápanyagokat, amelyekre szükséged van."

Ahogy látom az ilyen ételeket magamnak kellene elkészítenem, de sajnos az igazság az, hogy rühellek főzni. Sajnos ez az igazság, ilyen vagyok. Dolgozok, tanulok, edzek, de a főzéstől már undorom van. 1-2 alkalommal még rá tudnám venni magam, de borzasztó nehezen, utána viszont garantáltan bedőlne a dolog, hogy én minden nap taknyáljak a konyhában. Egyszerűen a többi teendőm mellett már rabszolgának érezném magam tőle.

A gyümölcsöket szeretem, de a zöldségeket már nem annyira, magukban semennyire sem.

Tudom, lusta disznónak tűnök most, aki nem akarja az extra áldozatokat meghozni az extra eredményekért, az atletikus adoniszi testért, de már 6 éve próbálkozok ezzel, de az egészséges táplálkozáson minduntalan elbukok.

2020. jún. 8. 19:30
 3/3 anonim ***** válasza:
77%

Ha nem tudsz valaki mást rávenni, hogy főzzön neked egészséges ételeket, akkor két lehetőséged van: vagy rendelsz ételt (ha találsz olyat, ami megfelel), vagy főzöl magadnak. Utóbbival anyagilag is jobban jársz.

Nekem sincs sok időm (és néha kedvem sem) főzőcskézni, ezért az egyszerű ételeket preferálom. Pl. nem tart sokból feldobni egy levest, párolt/sütőben sült húst vagy pörköltet, zöldséget párolni (mirelit keverékből, így nem kell pucolni, darabolni sem). Néha rá kell nézni, megkeverni, aztán kész lesz, közben lehet mást is csinálni. Vagy megfőzni pár tojást, rántottát vagy tükörtojást sütni, feldarabolni egy kistálnyi zöldséget salátának. Van, hogy 2-3 napra főzök, főleg a levest. Vacsorára gyakran ugyanazt eszem, amit ebédre. Nekem ez így belefér az időbe munka, háztartás, kerti munka, edzés és gyerekek mellett is.

2020. jún. 9. 12:00

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!