Kezdőoldal » Egészség » Táplálkozás » Lehetséges, hogy 21 évig nem...

Lehetséges, hogy 21 évig nem tudtam róla, hogy laktózérzékeny vagyok?

Figyelt kérdés

21 vagyok és sosem diagnosztizálták nálam a laktózérzékenységet. Eddig mindig azt hittem, aki laktózérzékeny, annak egy kis mennyiségű tejterméktől is megy a hasa, stb., viszont ma megtudtam egy ismerősömről, hogy ő is laktóz intoleranciában szenved. Ő mondta, hogy nála középiskolás korában jöttek rá mégpedig abból, hogy mindig, amikor valami tejes dolgot fogyasztott, utána puffadt tőle.

És rájöttem, hogy a tejes dolgok után én is nagyon durván felpuffadok, néha olyan durván, hogy nem tudok kiegyenesedni sem, de azt hittem, ez normális és mások is fel szoktak csak úgy random puffadni, illetve görcsölni. Amikor a szüleimnek meséltem erről, hogy puffadok, csak lecsesztek, hogy hipochonder vagyok és csak laktózérzékeny akarok lenni, mert manapság mindenkinek van valami ételallergiája vagy egyéb kínja és divatos azt állítani, hogy valami ilyesmiben szenvedünk.

Szerintetek lehetséges, hogy én is laktózérzékeny vagyok és érdemes elmennem ezzel a háziorvosomhoz? Egyébként csak azért kételkedem benne, mert a neten is azt írják a laktózintolerancia tüneteinél, hogy "puffadás; hasmenés" és nekem a hasam nem igazán szokott menni, sőt, kifejezetten gyakran érint az ellenkezője..És attól félek, az ismerősöm csak azért nem említette, hogy nem csak hogy puffad a tejes dolgoktól, de a hasa is megy tőlük, mert nem akart undorítónak tűnni vagy ilyesmi. Ha nekem csak ennyi a bajom, hogy felpuffadok a tejtől, az még egy bizonyos szintig normális?

Amúgy ha számít valamit, 99%, hogy a tejtől szoktam felpuffadni, mert múltkor vettünk egy laktózmentes tejet és azzal ittam a kávéimat nap közben és még csodálkoztam is, hogy nem puffadtam kávézás után.

2019. dec. 29. 23:03
 1/6 anonim ***** válasza:
100%

meséld szépen el a háziorvosnak ezeket

nem normális és lassan is kialakulhat :)

2019. dec. 29. 23:06
 2/6 Metionin ***** válasza:
100%
Simán. Sok laktózérzékenynek van laktáz enzime csak kevesebb mint másoknak. Ugye az anyatej megemésztéshez kell, abban a korban az állatoknak is van csak utána leáll a termelése. Na sokszor az emberekben is nagyobb gyerekkorban vagy fiatal felnőttkorban csökken le olyan szintre, hogy problémát okozzon. Nekem elvileg már kiskoromban is voltak gondjaim ezzel de igazán csak tinikoromban jött elő, amikor anyám házi tejjel kezdett főzni. Na onnantól kezdve hasmenés, puffadás, kiütések, minden volt, így jutottam el kivizsgálásra. Minimális enzimem nekem is van, szóval bizonyos termékeket ehetek de egy deci tiszta tejtől szerintem egy hétig ülnék a budin. Érdemes kivizsgáltatni, lehet hogy neked annyi enzimed van, hogy nem okoz még hasmenést de idővel ha lecsökken, jöhet a többi tünet is.
2019. dec. 29. 23:21
 3/6 A kérdező kommentje:
Köszi a válaaszokat, akkor beszélek a háziorvosomnak erről.
2019. dec. 29. 23:35
 4/6 anonim ***** válasza:
100%
A laktozerzekenyseg fokozatosan alakul ki. Nekem sem volt ugy kb 18 eves koromig semmi bajom a tejtol es tejtermekektol, aztan csapasszeruen megvaltozott. Problemam a tejtol van es a joghurtoktol, de ott sem mindegyik okoz gondot. Egyebkent ez a normalis, hisz felnottkent nincs szuksegunk arra, hogy az anyatejet megtudjuk emeszteni, tehat maga a laktozerzekenyseg termeszetes dolog.
2019. dec. 29. 23:43
 5/6 A kérdező kommentje:
Köszönöm, amúgy most, hogy így írtad, rájöttem, nekem se minden tejtermék után puffad a hasam, pl. a kefirek, joghurtok után szerintem egyáltalán nem. Csak a rendes tejtől, illetve a tejszíntől.
2019. dec. 29. 23:56
 6/6 anonim ***** válasza:
100%

Én is laktózérzékeny vagyok. Tinikoromban alakult ki, sokáig nem jöttem rá, hogy a tejjel van bajom (akkoriban még nem hallottam a laktózérzékenységről). Nem volt hasmenésem, inkább ellenkezőleg, viszont szenvedtem a puffadástól és tele voltam pattanásokkal. A tejtől, tejportól vannak a legdurvább tüneteim, utána következik a forralt tej, tejszín, tejföl, joghurt/kefír, a legkevésbé problémás a kemény sajt és a túró. De a legjobban akkor érzem magam, ha semmilyen tejterméket nem eszem, kivéve a vajat, azzal nincs gondom.

Egyébként mindkét gyerekem tejfehérje-érzékeny, egyiknek hasmenése volt a tejtermékektől, a másiknak meg szorulása. Úgyhogy nem csak a laktózzal lehet gond.

2019. dec. 30. 07:57

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!