Lehetséges, hogy 21 évig nem tudtam róla, hogy laktózérzékeny vagyok?
21 vagyok és sosem diagnosztizálták nálam a laktózérzékenységet. Eddig mindig azt hittem, aki laktózérzékeny, annak egy kis mennyiségű tejterméktől is megy a hasa, stb., viszont ma megtudtam egy ismerősömről, hogy ő is laktóz intoleranciában szenved. Ő mondta, hogy nála középiskolás korában jöttek rá mégpedig abból, hogy mindig, amikor valami tejes dolgot fogyasztott, utána puffadt tőle.
És rájöttem, hogy a tejes dolgok után én is nagyon durván felpuffadok, néha olyan durván, hogy nem tudok kiegyenesedni sem, de azt hittem, ez normális és mások is fel szoktak csak úgy random puffadni, illetve görcsölni. Amikor a szüleimnek meséltem erről, hogy puffadok, csak lecsesztek, hogy hipochonder vagyok és csak laktózérzékeny akarok lenni, mert manapság mindenkinek van valami ételallergiája vagy egyéb kínja és divatos azt állítani, hogy valami ilyesmiben szenvedünk.
Szerintetek lehetséges, hogy én is laktózérzékeny vagyok és érdemes elmennem ezzel a háziorvosomhoz? Egyébként csak azért kételkedem benne, mert a neten is azt írják a laktózintolerancia tüneteinél, hogy "puffadás; hasmenés" és nekem a hasam nem igazán szokott menni, sőt, kifejezetten gyakran érint az ellenkezője..És attól félek, az ismerősöm csak azért nem említette, hogy nem csak hogy puffad a tejes dolgoktól, de a hasa is megy tőlük, mert nem akart undorítónak tűnni vagy ilyesmi. Ha nekem csak ennyi a bajom, hogy felpuffadok a tejtől, az még egy bizonyos szintig normális?
Amúgy ha számít valamit, 99%, hogy a tejtől szoktam felpuffadni, mert múltkor vettünk egy laktózmentes tejet és azzal ittam a kávéimat nap közben és még csodálkoztam is, hogy nem puffadtam kávézás után.
meséld szépen el a háziorvosnak ezeket
nem normális és lassan is kialakulhat :)
Én is laktózérzékeny vagyok. Tinikoromban alakult ki, sokáig nem jöttem rá, hogy a tejjel van bajom (akkoriban még nem hallottam a laktózérzékenységről). Nem volt hasmenésem, inkább ellenkezőleg, viszont szenvedtem a puffadástól és tele voltam pattanásokkal. A tejtől, tejportól vannak a legdurvább tüneteim, utána következik a forralt tej, tejszín, tejföl, joghurt/kefír, a legkevésbé problémás a kemény sajt és a túró. De a legjobban akkor érzem magam, ha semmilyen tejterméket nem eszem, kivéve a vajat, azzal nincs gondom.
Egyébként mindkét gyerekem tejfehérje-érzékeny, egyiknek hasmenése volt a tejtermékektől, a másiknak meg szorulása. Úgyhogy nem csak a laktózzal lehet gond.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!