Mi értelme a klasszikus nagyanyai forró mézes-citromos teának, ha a méz enzimei, és a citromban lévő C-vitamin is lebomlik hő hatására?
A forróság, a C-vitamint nagy mennyiségben tartalmazó citrom, és az antibakteriális, gyulladást csökkentő hatású méz is pont azt adja a szervezetnek, amire meghűléskor szüksége van. De nem egyben. Vagy tévedek?
Ez is olyan hagyománnyá meggyökeresedett hiba talán, mint az éhgyomorra ivott pálinka, ami ilyen formában káros, a gyomrot irritáló, ennek az étkezés után való fogyasztása helyett, ami ellenben segítené az emésztést?
Amennyire tudom, ez nem úgy történik, hogy beletesszük a C-vitamint a 42 fokos vízbe, és hopp, egy másodperc alatt mind elbomlik. Minél magasabb hőmérsékleten tartod minél több ideig, annál több C-vitamin bomlik el. Tehát lehet, hogy az a tea, ami forró de már nem égeti a szád, és épp most öntöttél bele citromlevet, több vagy ugyanannyi C-vitamint tartalmaz, mint ha 40 fok alatti hőmérsékletű teába teszel citromlevet, de csak 15 perc múlva iszod meg.
Másrészről lehet valami más miatt is jó a forró citromos-mézes tea, nem csak a méz enzimjei és a vitaminok miatt. A forró víz eleve segíthet a torokból kiirtani a bacikat, a citromban lévő sav, illóolaj is, de lehet, hogy van benne még más hasznos anyag is ezeken kívül.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!