Mennyi egy átlagember napi sószükséglete? Milyen sóból?
A só az egyetlen ásványi eredetű ízesítőnk, mely ételeinkhez és életünkhöz is nélkülözhetetlen. Az emberiség számára nem csak élettanilag, hanem az ősközösség felbomlásától körülbelül a XVIII. századig társadalmilag is fontos szerepet játszott a só. Az Ókor legelejétől, sokszor használták fizetőeszközként, és mivel jelentősége oly nagy volt (hiszen a legalapvetőbb fűszerünk) az uralkodók hamar felismerték, hogy a sóbányákat érdemes monopolizálniuk. Nálunk Magyarországon is a királyi regálék egyik fontos részét a sóbányák tették ki.
Érdekesség
Az ember átlagos napi só szükséglete 6-8 gramm, ezzel szemben a mai magyar átlagfogyasztás gyakran meghaladja a 13 grammot is!
Jellemzés
A jó asztali só szagtalan, fehér színű, tiszta szennyeződésektől mentes, víztartalma maximum 1% lehet.
Fajtái
A kőbányákból kitermelt sót kősónak, a tengerből nyertet pedig főtt sónak, vagy tengeri sónak nevezzük.
Eltarthatóság, tárolás
Légmentes edényben, hűvös, száraz helyen tárolandó, de a biztonság kedvéért mindig rakjunk pár szem rizst a sótartóba, így biztosan elkerülhető, hogy magába szívja a levegő páratartalmát, és összeálljon. Semmiképp se tároljuk a sót ezüstedényben, mert megzöldíti.
Elkészítés, felhasználás
A só az univerzális és egyben a nélkülözhetetlen fűszereink közé tartozik. Kiemeli mind az édes, mind a pikáns ételek zamatát. Régebben gyakran használták húsok, zöldségek tartósítására is.
Vitaminok, ásványok
A só a szervezet számára nélkülözhetetlen, jelentős szerepet játszik víz- és sóháztartásának szabályozásában, a gyomorsavképződésben, biztosítja az idegrendszer zavartalan működését, elősegíti a sóoldatokban oldódó fehérjék emésztését.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!