Étvágytalanság, hízásképtelenség?
20 éves lány vagyok, egész életemben sovány voltam. Tavaly érettségiztem, a stresszelés miatt 56 kilóról 52-re fogytam le. 176 centi magas vagyok. Tavaly augusztusban voltam 52 kiló, most vagyok 46. Egyszerűen nincs semmi étvágyam. Állandóan stresszelek, mert fogyok, de stressz-nem-evő vagyok, szóval nem tudok enni. Benne vagyok egy ördögi körben. Nem eszek, mert stresszelek, stresszelek, mert nem eszek.
A háziorvosom rám nézett, azt mondta, hogy "enni kell", majd mikor megkértem, hogy utaljon be a tb-s pszichológushoz, nemet mondott, és kijelentette, hogy ez nem az ő problémája. Fizetős pszichológust/bármilyen dokit nem tudok megfizetni, mert mivel állandóan stresszelek és nem eszek, fájdalmaim vannak, nincsenek izmaim és állandóan fáradt vagyok. Bárkivel beszélek a problémáról, csak kiröhögnek és azt mondják "jaj, de szívesen adnék neked 10 kilót!" Vagy valami hasonló nagyon motiváló szöveget.
Mikor eszek, az első falat még ízlik, a másodikat elviselem, a harmadiknál nem érzek ízt, a negyediknél hányingerem lesz. Ritkán előfordul, hogy vannak jobb napjaim, és olyankor kicsit többet tudok enni. Az édes ételeket egyáltalán nem, de a salátákat valamiért nagyon kívánom. Viszonylag sok zöldséget, gyümölcsöt, frissen préselt gyümölcslevet fogyasztok, szóval elvileg a vitaminokkal nincs probléma.
Az egész miatt állandóan rossz kedvem van, az alacsony testzsírom miatt természetesen a menstruációm is kimarad, a szexuális étvágyam is nagyon alacsony. Képes vagyok egy egész napot végig bőgni és nem tudok állni egy helyben, mert szédülni kezdek.
Mit tehetnék? Van itt valaki aki hasonló helyzetben van/volt? Hogyan kerülhetnék ki ebből? Van még remény, vagy egy nap majd csak nem ébredek fel, mert a testem felemésztette önmagát? Rettegek, hogy mi lesz. Nem akarok meghalni.
Szia! Legalább valami étvágyfokozót írhatott volna neked.
vegyél b6 vitamint, d vitamint ezek is fokozzák az étvágyat, plusz magas kalóriatartalmú ételek fogyasztására törekedj.
Sütni főzni szeretsz? Mert esetleg ez meghozhatja a kedved.
Valamint én a helyedben elmennék belgyógyász szakorvoshoz. Az étvágytalanság tünet. Lehet, hogy egy gyógyszerrel rendbe is hoz. Gasztroenterológust keress.
Kedves kérdező, nekem a Béres csepp segített, rá van írva, hogy pontosan hogyan kell adagolni, ha hízni szeretnél.
Az lehet a baj (ami nekem is volt), hogy gyors az anyagcseréd. El kellene hinned, hogy fogsz hízni és kicsit megnyugodnál, és ennél és tényleg híznál.
A tejet sem szereted?
Tortákat, kakaós csigát, fánkot?
Béres csepp? Kicsi korom óta nem hallottam ezt a nevet!
Egyébként reggelire mindig müzlit/zabpelyhet/gabonapelyhet eszek, nem túl édeseket, tejjel. Pár hétig próbálkoztam laktózmentes tejjel, olyankor kicsit kevésbé voltam rosszul evés után, de lehet, hogy csak beképzeltem.
Mikor 16 éves voltam, azt mondták, hogy inzulinrezisztenciám van, ezért visszavettem a cukros dolgok fogyasztásából, ezzel azt értem el, hogy most szinte semmilyen édes dolgot nem bírok megenni, mert hányingerem lesz tőle.
Egyébként kb 7 éve nem hánytam, szóval csak a hányinger jön, a hányás soha.
Az inzulinrezisztencia elég sok mindenre választ adna. Akkor endokrinológus és teljes hormonlabor. 5 pontos IR vizsgálattal.
Sima laboron ez nem fog látszani.
Első tippem amúgy a pajzsmirigy túlműködés lett volna.
#9 Azt a mondatot ezek szerint félbe hagytam akkor. Egy hónapig vállaltam diákmunkát egy gyümölcslé bárban. A világ legegyszerűbb munkája, még csak nem is sok órában. De egyszerűen túl megterhelő volt.
(Másfajta munkát nem nagyon tudok végezni, épp a 20 évesek szokásos egzisztenciális krízisét élem át, mikor nem jön be az egyetem, és szakma nélkül állok a nagyvilág küszöbén és azt se tudom, mit kezdjek magammal. Legalább tudom, hogy ezzel a problémával nem vagyok egyedül...)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!