Kezdőoldal » Egészség » Szemproblémák » Igaz az, hogy ha egy jó ideig...

Igaz az, hogy ha egy jó ideig szemüveget hordok, akkor hozzászokik a szemem, és nélküle rosszabbul fogok látni, mint előtte?

Figyelt kérdés

2019. máj. 21. 16:16
1 2
 1/14 anonim ***** válasza:
Már pár nap alatt is hozzászoksz.
2019. máj. 21. 16:23
 2/14 anonim ***** válasza:
30%
What? Normális ember dioptriás szemüveget csak akkor hord ha rossz a szeme. Anélkül meg egyébként sem látott rendesen.
2019. máj. 21. 16:30
 3/14 anonim válasza:
0%

A szemed ha rossz, akkor meg van az esélye, hogy romlik, de ennek semmi köze nincs ahoz, hogy hordod a szemüveget.

A rövid- és távollátást a szem fénytörésének erőssége(rövid)[törési myopia] /gyengesége(távol)[törési hypermetropia] okozza, ami a szaruhártya domorúsága vagy lapossága miatt alakul ki.

Ha jó a szemed, és nincs fizikai elváltozásod, de szemüveget felveszel (ami egyébként nem ajánlott) akkor egy ideig furcsán fogsz vele látni, próbál az agyad fókuszálni, ami az igénybevétel miatt fájni kezd, de egy idő után hozzá tud szokni. Ezek után viszont vissza kell szoktatnod a szemed a szemüveg nélkül látáshoz.

Itt van egy oldal a szemüveg hordással kapcsolatos tévhitekről

[link]

2019. máj. 21. 16:43
 4/14 anonim ***** válasza:
100%

Rövidlátóknak 21 éves korig a szemorvos nem ad teljes korrekciót, csak majdnem teljeset, emiatt.

Ilyen korban ezért nem ajánlott a kontaktlencse szalonból, mert ott a gépi mért dioptriát adják. És igen, ezzel 1-2 plusz dioptriát kaphat a szem a szemtengely-növekedés lezárultáig.

A negyedes-feles mínuszos szemcsiket ezért elég csak szükség esetén feltenni.

Minden más korrekciót hordani kell az előírás szerint.

Főleg a kisgyerekekét, mert ha nem, akkor tompalátó lesz az egyik szemük.

2019. máj. 21. 16:44
 5/14 anonim ***** válasza:
Igen, de abból is lehet gond, ha szar szemész írja fel aki nem ért a munkájához és erősebbet ír fel mint kéne, mert akkor csak le fogja rontani a szemed. Velem is ez volt sajna. Túl erős szemüveget írtak fel nekem még gyerek korban és emiatt semmit se javult a szemem, mert hozzászokott.
2019. máj. 21. 16:45
 6/14 anonim ***** válasza:

Alapesetben pluszosból a lehető legerősebbet, mínuszosból a lehető leggyengébbet kell írni. A szimpla rövidlátás 21-23 éves korig fokozódik, ha hord szemüveget, ha nem. Ez nem a szemüveg hibája. De aki elégedetlen a látásélességével az ebben a korban indokolatlanul is felsrófolhatja magának.(az erősebbnél jelez, hogy jó)

Ez meg az én történetem.

2019. máj. 21. 19:45
 7/14 anonim ***** válasza:
100%

A válaszolók fele nem a kérdésre válaszolt.

A lényeg, hogy ha pontosan megfelelő szemüveget is viselsz, nélküle nem fogsz már ugyanúgy látni. Oka: az agy és a szem elszokik a kompenzálástól, mert a képet készen kapja. Más kérdés, hogy mondjuk -5-ös szemnél oly mindegy, hogy kompenzálna-e fél dioptriát nélküle vagy sem, -fél -0,75 dpt-nél viszont egyáltalán nem az. Márpedig elég sok mindenhez jó lenne szemüveg nélkül lenni, ezért inkább 50 méterre kicsit homályosabban, mint 1 órát közelre homályosan (később még többet).

2019. máj. 21. 21:11
 8/14 anonim ***** válasza:
0.75-osek a szemeim utolsó, de konkrétan vezetésnél nem láttam a táblákat, az iskolarol ne is beszéljünk ahol szintén. Szükségem volt szemüvegre. Nem is tudom hogy tud elni szemuveg nelkul az akinek pl 3-as dioptria kell. Elmentem orvoshoz es konkrétan nem lattam az olvasotábla felét. 😀 Es nem latok rosszul közelre tavollato szemuveggel, ez nem tudom hogy jott ide. Mindenhova jol latok vele, csak otthon nem hordom, ha a hazban vagyok. De pl tevezeshez is kell ami 3 meterre van, kulonben egyalalan nem éles. Es nem, nem rosszabb a szemem mint 0,75. 😁
2019. máj. 21. 22:02
 9/14 anonim ***** válasza:
Nem a szemüvegben látni közelre rosszabbul, hanem majd levéve pl sporthoz, lesz homályosabb annál, mint ha sose viselné.
2019. máj. 22. 08:01
 10/14 anonim ***** válasza:
Mondom, 0,75-os a szemem, es kb semmit nem látok, a tolem 10 meterre lévő auto rendszamat, de suliban sem a táblát. Inkább hordok szemüveget ami rontja a rövidlátasom mint hogy ne hordjak semmit. Komolyan azt tanácsoljatok a kerdezonek hogy rossz szemmel se hordjon szemuveget?
2019. máj. 22. 17:12
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!