Szerintetek ez mennyire normális?
Nemrég észrevettem, hogy sötétben a sötétkék fényt kibocsátó alakzatokat, feliratokat homályosan látom, néha csak a körvonalukat.
Szerintetek ez mennyire normális? Tapasztalt valaki hasonlót? Ha igen, mit lehet/kell ellene tenni?
Köszönöm!
Teljes mértékben, én erre még kisiskolásként figyeltem fel, esténként mindig nézegettem az alakzatokat, érdekelt, hogy mi lehet az oka, de sose jöttem rá. Manapság már nem fordul elő, vagy ha mégis, nem veszem észre. Ez ellen nem hiszem, hogy tehetnél, én se tettem semmit, mondjuk kisgyerekként nem is sok mindent tudtam volna, de nyugalom, semmi probléma nincs!
Próbálj meg nem figyelni rá, ha zavar, mást nem nagyon lehet vele kezdeni :)
Normális. A szem törőközegeinek törésmutatója más a különböző hullámhosszúságú (színű) fényekre. A látható spektrum két végén (vörös-ibolyakék) a törőerőben már több mint egy dioptria különbség van. Így aztán ember nincs, aki egyformán élesen lát minden színt. Nálad az a helyzet, hogy a pirosat jól látod, a kéknél viszont előjön az 1 dioptriányi fénytörési hiba, és életlen lesz. Van akinél pont fordítva. És persze van olyan is, aki azt mondja hogy egyformán látja: ő sem hazudik, de mivel a színspektrum közepén lát élesen, ezért a vöröset és a kéket is egyforma (de ellentétes előjelű) fénytörési hibával látja.
Egyébként ha voltál már valaha optikában, akkor szemvizsgálaton biztos csináltak nálad is vörös-zöld tesztet. Na ez pont erre való, hogy a spektrum közepére lőjék be az éleslátást. Kék helyett azért használnak zöldet, mert a nappali fény (sárga) a vörös és a zöld között van félúton, nem pedig a vörös és a kék között. Remélem így érthető.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!