FEMTO Lasik szemműtéte volt már valakinek? Veszélyes? Milyen következmények lehetnek?
"A lézeres sebészet a legújabb fejlemény a látásproblémák mechanikus megközelítésének terén. Ennek során az történik, hogy a korrekciós lencsét mintegy „rávésik” a szaruhártyádra. Mivel a szaruhártya mindössze fél milliméter vastag, mindennemű műtéti beavatkozás jelentősen meggyengíti a szövetet. Ez a sebészeti beavatkozás elkerülhetetlen következménye. Az ezt követő komplikációk pedig látáskárosodást okozhatnak. Továbbá az éjszakai látásod valószínűleg komolyan romlani fog, úgyhogy megeshet, hogy sötétben nem is tudsz majd a volán mögé ülni. Az Egyesült Államokban és Kanadában folyamatban van azoknak a törvényeknek a megalkotása, amelyek eltilthatják a lézeres szemműtéten átesett embereket az éjszakai vezetéstől. Németországban a jogosítvány megszerzésének egyik követelménye a speciális kontrasztvizsgálatok elvégzése. Sok ember, aki átesett a Lasik lézeres szemműtéten,* megbukik ezen a vizsgálaton, következésképpen nem szerezhet vezetői engedélyt. Egyesek pedig azt veszik észre, hogy a lézeres szemműtét után olvasószemüveget kell hordaniuk. Így ők gyakorlatilag az egyik szemüveget egy másikra cserélik."
* A legelterjedtebb lézeres műtéti beavatkozás, a betűszó eredete {Lasjer assisted (i)n situ keratomileusis}, vagyis lebenyképzés mellett végzett lézeres beavatkozás. A műtét során speciális eszközzel bemetszést ejtenek a szaruhártyán, a keletkezett lebenyt felhajtják, majd alatta elvégzik a lézeres beavatkozást - a Ford.
Idézet Leo Angart: Szerezd vissza éleslátásodat c. könyvéből
Egy barátom kb. 20 éve műttette meg a szemét, és tényleg a fentieket tapasztalta az elmúlt pár évben. Különösen éjszakai vezetésnél vette észre, hogy romlott a szeme, ma már újra kell neki szemüveg.
Leo Angart a Szerezd vissza éleslátásodad című könyvében valószínűleg valami tuti módszert ajánl a tökéletes látásra ezért minden más módszert természetesen rossznak, veszélyesnek állít be.
Minden műtétnek vannak kockázatai, így ennek is.
Van 0 egész akárhány százalék aki szinte vagy teljesen megvakul, jóval többen vannak, akiknek az esti látása romlik (mintha piszkos szemüvegek keresztül néznének, szellemképes amit látnak, stb.), van akiknek nem sikerül tökéletesre javítani a látását, csak csökkenteni a dioptriát, így továbbra is lencsét vagy szemüveget kell hordaniuk és még sok más dolog történhet.
De ezeket a kockázatokat elmondják a vizsgálaton is.
Az emberek legtöbbjének persze tökéletesen sikerül a műtét.
Nézz szét fórumokon ahol az ilyen műtétről van szó. Ott kérdezhetsz azoktól, akik már túlestek ilyenen. Ide ha 1-2 ilyen idetéved, az ő véleményük nem jelent semmit.
Nekem tavaly VISUMAX volt, ez a FEMTO fejlettebb változata. Kb. 7 dioptriát szedtek le mindkét oldalról. Másfél év után a jobb szemem 160%-os (!!!), vagy még kicsit jobb is. A bal nem volt ennyire szerencsés: a kezdeti 90-100% után lassan lement 80% körüli értékre, kb. 1.5 dioptria rá is rakódott. Télen megyek kontrollra, akkor pontos értékeim lesznek. Egyelőre új műtét sincs kizárva a bal szememre; ha nem lehet garanciálisan, akkor is számíthatok 50% kedvezményre.
(Focus Medical)
Kedves Kérdező!
Csak bíztatni tudlak ha ezen a műtéten gondolkodsz. Nekem tavaly ősszel csinálták, tipikus 40 év feletti közellátási problémák miatt határoztam a műtét mellett. Sokat agyaltam rajta én is, a szemüveg vacak dolog, ráadásul az ilyen hurcolós dolgokat rendszerint elhagyom. Nálam hibrid megoldás született, csak az egyik szememet műtötték. Így jelenleg az egyik szem közelre lát tisztán, míg a másik távolra.Furcsa megoldásnak tűnik de hálisten működik. Az első néhány hónap elég gáz, de az agy megtanulja a két szem különböző látásmódját kezelni. Mindenesetre nekem a műtét után és mind a mai napig is olyan mintha kitárult volna a világ, remek érzés bár mára már természetes. Valóban nem végleges megoldás, mert azért a kor előrehaladtával romlik még a szem, de hol van az még! Majd akkor foglalkozom vele újra ha itt lesz az ideje. Sok sikert!
Nem vagyok szakértő. De végiggondolva a lézeres látásjavító műtétek mechanizmusát szerintem ez tévhit. A műtét alatt az történik, hogy felnyitják a szaruhártyát és alakítanak a szemlencsén, hogy a szem deformitása ellenére megfelelően törje meg a fényt és vetítse a képet a retinára. Ezt követően a szaruhárya regenerálódik és a szemed "visszaáll" a normális állapotába. Ha esetleg az idők során változna, és miért ne változhatna? Akkor ezt, vagy valamilyen más eljárást ismét alkalmazhatnak és azzal ismét alakíthatnak valamit a szemeden/ben.
Mint mondtam ez nem szakértői vélemény, de nekem ez a véleményem, szóval gondoltam leírom hátha segíthetek. :)
Femto nevű eljárás nem létezik.
Az LASIK, ahol a lebenyképzés femtosecond lézerrel történik.
Az eljárás neve LASIK. (És nem femto)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!