Kezdőoldal » Egészség » Szemproblémák » Szerintetek rossz a dioptria?

Szerintetek rossz a dioptria?

Figyelt kérdés
Másfél hónapja hoztam el az új szemüvegemet, elvileg az egyik szemem romlott egy negyedet. Viszont mióta hordom, az idegbaj kerülget, mert egyrészt közelre is fura, de távolra egyenesen borzalom. Van, hogy a Mekiben állva próbálom végignézni a falon kihelyezett választékot, de nem látom a betűket, elcsúsznak, furák, mintha lenne egy törés a látásomban. Van, hogy az öt méterrel odébb eső tábla betűit se látom tisztán, holott azok legalább fél méteresek és vastagok. Napközben ezt hordom, mert monitoros munkám van, és ezen van monitorszűrő réteg is, viszont ahogy hazaérek, visszaváltok a régi, elavult szemüvegemre, mert az kényelmesebb, érezhetően normálisabb benne a látásom, csak hát lehetne egy picit erősebb. Visszamentem az optikába, hogy valami nem stimmel az újjal, aztán méricskélni kezdte a nő a szemem, és a végén ugyanaz a dioptria jött ki, mint ami az új szemüvegemben is van, és azt mondta, menjek el szemészhez, mert biztos a szememmel van gond, nem a szemüveggel. Afölött, hogy a régi szemüvegem nem okoz ilyen szintű kényelmetlenségeket, simán elsiklott... Szerintetek is a dioptria rossz, nem? Ma arra készülök, hogy viszem a régi szemüvegemet is, és mérjék le, mekkora abban a két dioptria közötti távolság, hátha találunk valami kényelmes dioptriát...
2017. jún. 12. 11:30
 1/4 A kérdező kommentje:
Jah, azt még hozzátenném, hogy a régi szemüvegemet máshol csináltattam, és ott tök türelmes volt velem a doki, és sokáig keresgéltük a megfelelő dioptriát, tehát nem azt írta fel végül, amire a látásvizsgálat alapján szükségem van, hanem amivel kényelmes is kinézni a fejemből. Fel-alá sétáltatott az üzletben, beállított az ablakba, hogy olvassam le az úttest túloldalán lévő táblát, stb... Ide azért nem mentem vissza, mert anno kuponnal mentem, szóval olcsó volt, de kupon nélkül durva lenne. Most az Ofotérttel szenvedek, de ott csak a hülye szemvizsgálatos táblával szerencsétlenkedünk, és jönnek a kérdések, hogy ,,ez jobb vagy ez?", holott ezt ott úgyse mindig lehet tudni, csak ha már hordja az ember az elkészült szemüveget...
2017. jún. 12. 11:49
 2/4 anonim ***** válasza:

Én januárban csináltattam új szemüveget, azóta képtelen voltam meghordani. 30 perc után olyan fejfájást kaptam, hogy a gyógyszer sem segített. Pont ugyanaz a dioptria, nem változott benne semmi, és ugyanott lett csináltatva, tehát még a látástávolság, látásmagasság is pont ugyanaz. De képtelen voltam megszokni többszöri próbálkozásra is. Múlt héten (végső kétségbeesés) egymás mellé raktam a két szemüveget, mi lehet a gond, miben különbözik az új. Erre kiderült, jól láthatóan, felülnézetben az új szemüveg sokkal egyenesebb volt, mint a régi. A jobb oldala kevésbé, de a bal oldalán teljesen hiányzott a görbület. Nem tudom pontosabban megfogalmazni, de talán érted mire gondolok, felülnézetben nagyon különbözött az íve. Óvatosan, apró, pici mozdulatokkal meghajlítottam az újat. Az orr feletti kis fémnél alátámasztva, meg a bal oldalán a keretnél. Tehát csak a fémet nyomtam, és nagyon vigyáztam rá. (Tudom, ilyet nem csinálunk, de egy hordhatatlan szemüvegről beszélünk.)

A hatás döbbenetes, azóta semmi bajom az új szemüveggel, simán hordom egész nap, fejfájás nélkül. Szóval nekem csak annyi volt vele a bajom, hogy az oldalán nem úgy állt a lencse, mint ahogy megszoktam (messzebb volt a fejemtől), máshogy törte a képet, én meg szédültem és fejfájást kaptam tőle. Pedig mint kiderült, maga a szemüveg jó.

Szóval lehet, a te szemüveged is jó, (a dioptria biztosan, hisz azt többször is lemérték), de az ilyen pici apróság is számít.

2017. jún. 12. 11:58
 3/4 A kérdező kommentje:
nem hiszem, hogy ilyen "egyszerű" lenne a probléma. közben utánaolvasgattam a neten, és igenis van olyan, hogy nem azt a dioptriát kell felírni, ami kijön a látásvizsgálatkor, hanem kell rajta egy kicsit módosítani, hogy komfortos legyen a viselő számára. Mert azért hiába látom a számokat látásvizsgálatkor, ha maga a szemüveg már kényelmetlen egy óra viselés után... :/ idegesít, mert iszonyat drága volt, meg alapból nem értem, miért kényelmetlen ez, miközben a régi, ami elavultabb, nem. És azt utálom, hogy elhajtanak azzal, hogy biztos a szemem rossz, ahelyett, hogy elfogadnák, hogy ez egy bonyolultabb eset, mint amihez hozzá vannak szokva, és több időt kellene rám szánni...
2017. jún. 12. 12:16
 4/4 anonim ***** válasza:

Olvasótábla, haha

Az ember eltalál vagy elhibáz egy számot, máris negyed, vagy fél dioptria le vagy fel. (A tetején még több is). Van ahol 5 méterről olvastatnak, van ahol 6-ról. Aztán befolyásolja még, hogy reggel van-e vagy este, mennyit pihentünk előtte, és főleg a fényviszonyok, utóbbira különösen nagy ívben szoktak tenni.

Ez minden csak nem egzakt vizsgálat.

2017. jún. 12. 21:35

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!