Gyógyítható e a makula degeneráció?
A tüneteim, hogy a bal szememmel az éles látás közepén átlátszó enyhén kontúros szürke foltot látok, a bal szememmel olvasáskor hullámosak a sorok, kicsit torzult minden a nézőpontom közepén, s a bal szememmel kissé kisebbnek látok mindent. A jobb szemem teljesen jó.
Mostanában voltam OCT-n, s a diagnózis szerint "sárgafolt és hátsó pólus sorvadást" említ, valamint "CSMO cystoid serosus mac. elváltizásnak megfelelő képet". Szóban úgy mondta el a doki, hogy szemfenék rétegeiben ödéma van, ami lehet stressztől is.
Két éve voltam először olvasószemüveget csináltatni, akkor még nem tapasztaltam az említett foltot, s torzulást sem tapasztaltam a nézőpont közepén. Azelőtt pedig mindíg teljesen jó volt a látásom, semmilyen szemüveg nem kellett. Jelenleg 41 éves vagyok.
Van e valakinek tapasztalata ilyen szembetegséggel kapcsolatban? Illetve sikerült e javulást elérni, ha igen, akkor milyen kezeléssel és melyik orvosnál?
A válaszokat előre is köszönöm.
Üdv Roland
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!