Kezdőoldal » Egészség » Szemproblémák » A vak emberek látják a "feketét"?

A vak emberek látják a "feketét"?

Figyelt kérdés

Hullafáradt gondolat tőlem. Aki allergiás a hülyeségre, most lépjen vissza. Nem trollkodás, tényleg elgondolkoztam.

Ugye ha becsukjuk a szemünket, akkor sötétséget látunk. Feketét.

Ha egy ember vakon születik, akkor ő "látja" a feketét, vagy fel se fogja?

2017. febr. 6. 22:05
1 2
 1/13 anonim ***** válasza:
100%
A vak nem tudja mi az a fekete. Nem tudja, hogy amit lát, az fekete-e.
2017. febr. 6. 22:07
 2/13 anonim ***** válasza:
100%
Egyáltalán nem kérdeztél hülyeséget, ez sokakat érdekel, engem is. Azt szokták mondani, hogy nem feketeséget látnak, hanem egyszerűen nincs ott semmi. Nehéz elképzelni.
2017. febr. 6. 23:32
 3/13 anonim ***** válasza:
100%

Kérdező, egyáltalán nem volt hülyeség a kérdésed. Csak az emberek érdektelenek a tudományos dolgok iránt, de egyébként rengetegszer felvetődött bennem is ez a kérdés (igaz, bennem rengeteg fura tudományos kérdés vetődik fel).

Szerintem a vakságnak több fokozata van. Valaki kicsit lát fényeket. ha belevilágítanak piros lámpával a szemébe, akkor tudja, hogy kb. mi a piros szín. Az is számít szerintem), hogy az embernek a szeme vakult meg, vagy éppen az agya azon területe sérült meg. Mert ha a szeme sérült valakinek, akkor látja a feketét. De ha az agya azon területe sérül (vagy úgy születik), akkor fel se fogja, hogy mit lát. Olyan, mintha nem is lenne szeme. Egyszerűen nem tud gondolkozni az "szemével" az agy. Nem lát feketét sem. Csak a hangok vannak számára. Valakinek annyira ráállt az agya a hallásra, hogy csettintésekkel (vagy akár más hangokkal) megállapítja, hogy milyen a tárgy alakja, ami előtte van. A visszaverődő hangokból mindent érzékel. Szó szerint teljesen máshogy érzékel mindent. Mi nekünk ezt nehéz elképzelni, hogy úgy tudja mi van előtte, hogy nem látja, és hogy az agya képet sem tud alkotni róla. Legalábbis a kép nem olyan, mint a miénk. Tehát nem színek és formák alkotják, hanem hangok. Nehéz elképzelni.

2017. febr. 7. 13:24
 4/13 A kérdező kommentje:

Én egyszer "megvakultam" olyan öt-tíz percre - évzáró ünnepség, június közepe, kánikula, álltunk a napon ünneplőben feszítve és hallgattuk a Szózatot. Nálam meg "lekapcsolták a villanyt"

(biosztanár szerint nem jutott elég oxigén az agyamba)

És ugye akkor nyilván csak a feketét láttam, mert hozzászoktam ahhoz hogy látok.

De nem tudom elképzelni azt, hogy valaki szó szerint nem lát semmit - nem látja a semmit. Meg hogy mennyi mindenről maradhatunk le csak azért, mert nincs hozzá érzékszervünk. (például hogy csak vörös-kék-zöld színtartományban látunk, de létezik több is - milyen komoly lehet egy szivárvány teljes pompájában! :D Meg pl. a cápák elektromos érzékelői, meg még sok minden. Nehéz elképzelni, hogy mi is épp úgy "bámuljuk a feketét" mint egy vak ember, ott van az orrunk előtt, és nem fogjuk fel)

Köszi a válaszokat :)

2017. febr. 7. 16:29
 5/13 anonim ***** válasza:
100%
Ha nem jön jel a szemből, akkor az agy kikapcsolja a látómezőt. Hacsak nem égett be egy kép.
2017. febr. 7. 18:05
 6/13 anonim ***** válasza:
A kérdés úgyis felmerülhet látóknál, hogy aki látja pl a pirosat, hogyan lehet róla meggyőződni, hogy ugyanolyannak látja mindenki más is a pirosat?
2017. febr. 7. 20:09
 7/13 anonim ***** válasza:
100%

Vak vagyok. Semmit nem látok. Ha nincs kifejlődve rendesen a szem, akkor nem arról van szó, hogy "feketét látok" de "nem tudom hogy fekete" ezért ez a "semmi"

Nekem is állították, hogy feketét látok, csak mivel többi színről fogalmam sincs, ezt érzékelem "semminek".

Nem, én semmit nem látok. Ez az amit nem tudnak elképzelni látók.

2017. febr. 13. 01:26
 8/13 anonim ***** válasza:

6: Nem látja mindenki ugyanolyannak a pirosat. A legtöbb ember színlátása egy kicsit eltér egymástól, egy piros árnyalatot egy másik piros árnyalatnak látja, és vannak színtévesztők is, akik vagy feketének látják, vagy zöldnek.

A piros-zöld színcserét úgy lehetne kimutatni, hogy a kék és a piros jobban hasonlítana egymásra, mint a kék és a zöld.

2017. febr. 13. 08:41
 9/13 anonim ***** válasza:
Öö..nem teljesen így értettem, hanem általában. Mi a garancia arra, hogy pl a pirosat nem zöldként a zöldet meg nem pirosként látja egy ép látó?
2017. febr. 13. 15:29
 10/13 Markobardos válasza:
91%
Bocs, hogy én is beleszólok, de szerintem (ez nem azt jelenti hogy így is van) de elképzelhetőnek tartom azt, hogy egy vak személy esetleg (persze szerintem is vannak fokozatok) csak egy feketeséget lát, azomban mivel születése óta csak azt látja, anyira hozzászokott, hogy úgymond nem tudja hogy látja. Ez csak feltevés. Dekérdezzétek meg a Jézus által meggyógyított vak embert, ő biztos tud pontos választ adni :D
2017. febr. 22. 12:17
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!