A színtévesztést korrigáló szemüvegtől megjavul a színlátásom? (Többi lent)
Színtévesztő vagyok és az lenne a kérdés, hogy ha megveszem ezt a szemüveget akkor csak addig jó a színlátásom amíg hordom vagy ha huzamosabb ideig használtam akkor már nem lesz rá szükség? Jogosítványom még nincs de ha jól tudom akkor a jogsin is rajta lenne és csak szemüvegben vezethetnék aminek nem örülnék...
Csak értelmes válaszokat kérnék
Hát lehet, hogy még akkor sem jó, ha hordod. Ha leveszed akkor meg egészen biztosan marad minden a régiben.
Szerintem ha valaki pl nem lát pirosat, akkor akármilyen szűrön át sem lát. Itt valami olyasmiről lehet szó, hogy olyan irányban szűri, torzítja a színeket, hogy az olyanok, amiket te egyébként nagyon hasonlónak látsz (holott nem azok), jobban elkülönüljenek egymástól.
Meg hát tudod: honnan tudod, hogy amit látsz az a piros?? Tehát, hogy hogy kell kinéznie? Elmesélni egy színt nem lehet.
Csak akkor lenne jó a színlátásod, ameddig rajtad van. Ha levennéd, akkor már nem. Ahogy azok a szemüvegek, amelyek fénytörési hibát korrigálnak.
Ha nem hivatásos kellene, azt megkaphatod színkorrekció nélkül is.
Elsőnek: Nekünk tanítottak egy elméletet, de kiderült, hogy tévedés volt. Nem hiányoznak a színlátó pigmentek, hanem csak eltolódott az érzékenységük, így például majdnem ugyanarra reagál a piros és a zöld csap. Ezért lehetséges úgy torzítani a színeket, hogy felnagyítsák ezt a szakaszt, így elválik a két érzékenység egymástól. A szemüveg levételével a torzítás megszűnik.
A működési elv és a színelnevezések gyakorlása itt:
3-as.
Én, mint normál színlátó, ha felvenném azt a szemüveget, akkor a valódi pirost látnám nyilván valamilyennek, legyen mondjuk a "barna 14.árnyalata".
Namost ha utána előveszem a festéket és addig keverem, amíg azt pont olyannak nem látom szemüveg nélkül, mint a pirosat szemüveggel, akkor a festéket a színtévesztőnek pontosan pirosnak kéne látnia szemüveg nélkül is. Ergo a természetben is kéne pirosat látnia. Mégsem lát.
Hiába a tanulmány, ezt nem lehet bizonyítani, hogy amit a színtévesztő szemüvegen keresztül lát, az pont ugyanaz-e, amire mi gondolunk (piros, zöld, bármi), mivel, mint írtam korábban is, nem lehet elmesélni. Mást fog látni, nem vitás, de mit? Ezt csak ő tudja, de mivel nem tudja, hogy néz ki a valódi piros, nem tudja megítélni, hogy tényleg olyan lát-e.
Az, hogy több babos ábrát felismer szemüveggel, továbbra sem azt jelenti, hogy felismeri a színt, illetve, hogy pontosan ugyanolyannak látja, mint mi, hanem, hogy ezúttal el tudja különíteni őket.
Nem mondod?
Köszönöm a részletes indoklással alátámasztott építő jellegű véleményed.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!