Akinek volt lézeres szemműtétje, nektek is kellett utána hónapokig kortikosteroidos cseppeket használni? Nem okozott gondot?
2003-ban volt ilyen műtétem. A Ciloxan szemcseppre emlékszem, de már nem tudom hogy ami a szaruhártya eltávolított sejtjeinek a visszanövését megakadályozta és amit egyre csökkenő adagban kellett csepegtetni az másik szemcsepp volt-e vagy ez volt. Azt tudom hogy azt fél (vagy egy évig?) csepegtetni kellett mert az "beszélte le" a szaruhártya sejtjeit arról hogy a műtét előtti alakra visszanőjenek. Meg az UV-fénytől való védelem is fontos volt még télen is.
Egyik szemcsepp mellékhatását sem tapasztaltam. Mára kissé nagyobb lett a hasam de azt csupán a korral járó (48) hatásnak tulajdonítom, meg annak hogy elég kiegyensúlyozott életet élek.
Ja meg műkönnyet is javasoltak amíg hegesedik a műtét után a szaruhártya, mert elég száraz a szemem és féltek az orvosok hogy a pislogás ledörzsöli a gyógyuló szaruhártya felszínét. Betartottam a műtét utáni előírásokat és tényleg jobban látok mint előtte szemüveggel.
A meglévő műtéti papírjaimon csak a Ciloxan és a műkönny szemcseppek szerepelnek, lehet hogy nem is volt más.
Nekem 7 hónapja volt PRK kezelésem, jelenleg mindkét szemem 125%-os.
A hűha érzés annyira nem jön elő, szóval nem így egyik pillanatról a másikra :). 3 hónap után kezdtem jól látni, előtte változó volt, sőt az első 3 hétben kimondottan homályosan láttam, közelre különösen. Két hét után jöttem dolgozni, számítógépes munka, elég rossz volt. Nehezen fókuszáltam közelre, a kis számokat alig láttam. 3. hónapra beállt a szemem 100%-ra, előtte hetekig 60-80%-os volt csak. Vezetni már tudtam három hét múlva, mert inkább közelre volt homályos a látásom.
Én első hónapban Tobradexet kaptam, utána hat hónapig Flucont kellett használni egyre kevesebb ismétléssel. Mellette műkönny szükség szerint. Nekem alapból száraz a szemem, féltem is, hogy ez megmarad, de az ötödik hónaptól már szinte egyáltalán nem használom, pedig a számítógépes munkánál elég gyakori a szemszárazság.
Visszatérve a "hűha érzésre". Mivel viszonylag lassan áll be, az ember hozzászokok, hogy jól lát :). Észrevettem, hogy távoli dolgokat is jobban látok, mint előtte kontaktlencsével vagy szemüveggel, és amúgy a közelre látásom sem lett rosszabb. Akkor szoktam mosolyogni, amikor a hetedik hónap után is reggelente előfordul, hogy másodpercekig idegesen keresem a szemüvegem, hogy hova a farncba raktam, majd rájövök, hogy már nem kell. 20 évig voltam szemüveges, eléggé berögzült :).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!