Előfordulhat, hogy lézeres szemműtét után egy idővel visszaromlik valakinek a látása?
A gyógyulási folyamat befejeződése után a javítósejtek elfogadják a változást és ezt az új, már éleslátást biztosító szaruhártya formát őrizik a külső behatások ellen. Ekkor már nem változik a látásélesség, az elért eredmény egy életre szól, de felhívnám a figyelmet arra, hogy semmilyen lézeres látásjavító eljárás nem előzi meg a szem öregedését, vagyis idős korban a lézerrel kezelt páciensek is olvasószemüveg viselésére kényszerülnek. A távoli éleslátás azonban nem változik a gyógyulási időszak befejeződését követően.
Az elért eredmény végleges, még évtizedek után sem romlik vissza.
Az előző hozzászólónak! :D
A lézer egy nagyon finom átalakítást végez a szaruhártya felszíni, LASIK és IntraLASIK kezelés esetén a szaruhártya felszín alatti rétegében. A
szaruhártya "javítósejtjei" érzékelik ezt a változást és megpróbálják visszaállítani az eredeti helyzetet. Ez elsősorban a felszíni (PRK) kezelések során igaz, a felszíni javítósejtek aktívabbak.
Az IntraLASIK műtétek után ez az aktivitás csekély. Ezért van az, hogy a PRK műtétek után 12 hónapig kell kontrollra járni, hogy szemcseppekkel leküzdhessük a javító sejtek aktivitását, míg az IntraLASIK után ez az időszak sokkal rövidebb. Ugyanígy, ez magyarázza azt is, hogy 4 dioptria felett az IntraLASIK kezelést javasoljuk, mert a jó eredmény megtartása szempontjából fontos az alacsony "javítósejt-aktivitás".
Mindkét műtéti típusra igaz azonban, hogy a gyógyulási folyamat befejeződése után a javítósejtek elfogadják a változást és ezt az új, már éleslátást biztosító szaruhártya formát őrizik a külső behatások ellen. Ekkor már nem változik a látásélesség, az elért eredmény egy életre szól.
Azt gondolná az ember, hogy nem....ám..
Nekem 20 éve volt -4 ről lézeres szemműtétem és utána 15 évig tökéletes volt. 200%-os éles látás, ami azt jelenti, hogy a legalsó sor balról jobbra csökkenő karaktereit is elolvastam 5 m-ről. Aztán az elmúlt 4-5 évben fokozatosan romlott -1 diopriát. Persze sokat screen-elek, de ez önmagában nem lehet ok.
Szóval sajnos nem feltétlenül végleges a lézer sem, most azon gondolkodom, hogy ezt a -1 dipit megint megmüttetem, ha tovább romlik. Mivel 50-es vagyok, már közelre sem látok jól, de az ugye természetes -ebb folyamat.
A visszaromlásról azt gondolom - biológus vagyok amúgy -, hogy a rövidlátást az ínhártya megnyúlása következtében fellépő szemtengelyhossz növekedése okozza az esetek tulnyomó többségében ugye ezért bizonyos tevékenységek, megerőltető hosszú képernyő előtti munka, stressz, melyek a szemmozgató izmok túlzott használatával függnek össze folyamatos prést okoznak a szemgolyó felszinén. Ha valakit genetikailag lágyabb, gyengébb kötöszövet jellemez ott könnyebben adja meg magát a szemgolyó kötöszövetes fala is az állandó erőbehatás következtében így az nyúlik, mint a gyurma golyó a kézben, mikor a gyerek sodorja.. Ez van. Fiatal korban kiemlkedő lehet ez a hátrány, mely korral a kötöszövetek átalakulásával gyorsan csökken, de teljesen nem feltétlenül múlik el. Ezzel együtt életem egyik legjobb döntése volt a műtét és ha kell ismétlek. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!