Kezdőoldal » Egészség » Szemproblémák » Kontaktlencsével kapcsolatosan...

Kontaktlencsével kapcsolatosan lennének kérdéseim?

Figyelt kérdés

Kontaktlencsét szeretnék, kb. 3 éve vagyok szemüveges, amit nem mindig hordok, mert egyszerűen utálom. Télen párás lesz, esős időben csurom víz, nyáron nem tudok miatta napszemüveget hordani, zavar és szerintem csúnyább vagyok benne, már sokat próbáltam, egyik se jön be. Kicsit félek, izgulok, de remélem minden rendben lesz.

Nehéz berakni/kivenni a kontaktlencsét? Nem fáj benne a szem egy idő után? Sportolásnál is lehet hordani, nem esik ki? Mennyi ideig tart betenni és kivenni? Nem roncsolja a látást? Ha megdörzsölöm a szemem, amikor bent van a kontaktlencse, akkor nem esik ki? Amikor elmegyek szemészetre, ott mit fognak csinálni? Berakják nekem a kontaktlencsét és elgyakoroltatják, amíg nem megy? Sminkelésnél mire kell vigyázni? A betételekor és kivevésekor mire kell ügyelni?

2016. aug. 4. 16:58
 1/2 anonim ***** válasza:

Elején lehet kicsit nehéz berakni meg kivenni, meg kell szokni és belejössz. Úgyis elmondják szemészeten, hogyan kell.

Nem fáj benne a szemed ha jó minőségűt és dioptriájút kapsz. Szinte bármilyen sportolásnál szabad használni, kivétel néhány, pl úszás (csak úszószemüveggel, de szerintem úgysem nagyon érdemes mert valahogy úgyis fog kerülni víz a szemedbe és a vízben lévő bacik rárakódnak a lencsédre és be is gyulladhat, elfertőződhet stb) most csak az úszás jut eszembe, esetleg olyan sport, vagy tevékenység ahol a szemedbe valahogyan por, vagy víz kerül.

Időtartam attól függ mennyire jössz bele, nekem 1-2 perc alatt megvan, kézmosással, kéztörléssel, folyadékkal.

Nem rontja a látást, arra kell csak figyelni, hogy ne aludj benne és ne hord túl a megadott időtartamon (napi 12-14 óra kb) Ha túlhordod vagy sokat alszol benne mert mondjuk benne felejted a szemedben akkor keletkezhetnek erek a szemedben amik az oxigén ellátást szolgálják, mert ugye a szem alváskor a szem a szemhéjon át bejutó oxigénből is táplálkozik, na most ha bennhagyod a kontaktlencsét akkor még nehezebb lesz felvennie az oxigént és jobban be eresedik. Ettől romolhat a látásod, de nem jellemző.

Nem szabad dörzsölgetni a szemed, mert ki is jöhet vagy roncsolódhat a lencse. Csak nagyon óvatosan max.

Szemészeten? Mit csinálnának? Megvizsgálják a szemed, felállítják a diagnózist, megrendelik neked a megfelelő lencsét, és amikor megérkezik bemész érte odaadják, megmutatják, hogy rakd be, vedd ki, meg mire figyelj oda, stb.

Nem fogják neked berakni. Miért is tennék? Otthon is majd odahívsz valakit, hogy rakja be neked? Elmondják, hogy kell és addig csinálod amíg nem megy, ha nagyon nem megy 1 órán keresztül akár, odaadják aztán otthon megoldod magadnak, ha meg nem akkor maradsz szemüveges.

Sminkelésnél mindenképpen nagyon óvatosan, mert a lencsére semmilyen vegyszer, baci, por nem kerülhet. Legjobb ha utólag rakod be.

Betevéskor húzd szét, a szemed alul-felül, a lencsét úgy tedd az ujjad hegyére, hogy a megfelelő oldalával kerüljön a szemedre. Kivételkor szintén széthúzod a szemed és 2 ujjal ki "csíped" vagy addig húzod a mutató ujjaddal lefele amíg el nem válik kissé a szemedről a lencse és kiveszed 2 ujjal szintén. De ezt úgyis el fogják mondani. Arra figyelj még, hogy betételnél és kivételnél is mindig azzal a kezeddel amilyen kezes vagy és mindig arról az oldalról indulj amilyen a kezed. Tehát: Ha jobb kezes vagy akkor betételnél a jobb rekeszből jobb kézzel veszed ki, majd szintén jobb kézzel a bal rekeszből. Kivételnél megint jobbról kezded: Kiveszed a jobb szemedből és berakod a jobb rekeszbe és így tovább. Ezáltal mindig ugyan abba a szemedbe fog kerülni ugyan az a lencse. Ez főleg akkor fontos ha különböző dioptriájú a 2 szemed.

Nekem 3 éve van kontaktlencsém, előtte nem volt szemüvegem, egyből ezzel kezdtem, de semmi bajom nincs vele. De tényleg igényel egy kis törődést meg odafigyelést, végülis a szemed egészségére figyelsz.

2016. aug. 4. 19:05
 2/2 anonim ***** válasza:

Az előző válaszoló mindent nagyon jól leírt, de azért leírom, hogy milyen tapasztalataim vannak.

Nekem először megnézték, hogy viselhetek-e kontaktlencsét majd megmérték a paramétereket. Először betették nekem és megnézték, hogy megfelelően illeszkedik-e, jól látok-e vele és utána elküldtek sétálni egy fél órára, majd vissza kellett mennem és újból megvizsgálták, hogy minden rendben van-e. Majd utána pedig elmagyarázta, hogy hogyan kell tárolni, hogyan kell ápolni és utána megmutatta, hogy hogyan kell kivenni-berakni. Ezt többször is meg kellett csinálnom egymás után. Nekem elsőre sikerült, de mesélték, hogy volt, aki már 8. alkalommal ment vissza, de akkor sem ment neki. Azt mondták, hogy addig nem adják oda senkinek, amíg nem biztos, hogy be tudja rakni, ki tudja venni magának. Szerintem ez így a biztos. Előttem is írták, hogy nem célszerű túllépni a hordási időt mert akár egész csúnya dolgok is születhetnek belőle és ha valaki mondjuk berakja, de utána nem tudja kivenni magának, akkor az azért nem egy túl jó dolog. Egyébkét szerintem nem nehéz megtanulni, mindent el fognak neked magyarázni és otthon pedig majd úgyis kitapasztalod, hogy neked hogyan kényelmesebb, hogyan áll kézre. Nekem már nagyon gyorsan megy, tükör sem kell hozzá, ahogyan gyakorlod majd egyre ügyesebb leszel. Szóval nem kell tőle félni, a legtöbb helyen szerintem türelmesek és segítőkészek.

Ha megfelelő kontaktlencsét használsz, akkor nem fáj, magától nem esik ki és nem kényelmetlen. Nekem először picit furcsa volt mert nem tudtam, hogy mire számítsak, de nem volt rossz érzés egyáltalán. Maximum egy idő után azt lehet érezni ahogyan szárad (ha nagyon száraz a szemed, akkor erre lehet kapni cseppeket, amik kifejezetten erre vannak kitalálva), de egyébként észre sem lehet venni, hogy a szemedben van.

Sminkelni lehet. Én előtte szoktam berakni és utána sminkelem ki magam illetve előbb kiveszem és utána mosom le. Szerintem így praktikusabb, fordítva könnyebben összekenem a lencsét. A vízvonalat szerintem annyira nem célszerű megfesteni mert onnan könnyebben rákerül a lencsére, bár van, aki azt is szokta. Az olajosabb, zsírosabb krémes állagú dolgokkal például vigyázni kell mert összemaszatolja a lencsét és nem könnyű eltávolítani, ezért is szeretem előbb berakni mert akkor biztosan tiszta a kezem és nem ragad rá semmi. A por állagú dolgok pedig azért problémásak mert szintén megtapadnak, de akár meg is karcolhatják a lencsét, púderezni pl. csukott szemmel szoktam. Napközben is belehullhat a smink meg az utcán is száll a por stb., lehet kapni különböző tisztító, fertőtlenítő folyadékokat, tablettákat, amik segítenek karbantartani a lencsét.

Én is szemüveget hordtam előtte és hozzád hasonlóan utáltam. Bepárásodott, esőcseppes lett, könnyen összekoszolódott és folyton tisztogatni kellett, nyáron izzadtam alatta, kényelmetlen volt és nem is állt jól. Aztán úgy döntöttem, hogy inkább kontaktlencsét használok és ez egy nagyon jó döntésnek bizonyult. Sokkal kényelmesebb és bár sokan mondják, hogy szerintük macerás, én egyáltalán nem tartom annak, csak napi pár percet vesz igénybe.

2016. aug. 5. 12:23

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!