Hogyan mukodik a kontaklecse?
Most fogok eletemben eloszor kontaklencset hordani. Szemuveges voltam 1 honapig,de nagyon nem tudtam megbekelni vele,ugyhogy a kontaklencse mellett dontottem.
Az lenne a kerdesem,hogy megmutatjak hogyan kell berakni? Illetve hogy van ez az egesz? Lehet vele sminkelni,pl szemceruza vagy tus,szempillaspiral?
Vizsgálatra kell menni, megnézik milyen kontaktlencse jó a szemedre, betanítás van, ha nem tudod betenni és kivenni akkor nem kapsz lencsét. De ilyen nem nagyon fordul elő, max olyan hogy órákba telik.
Sminkelni ugyanúgy lehet mint nélküle is. Csak nem célszerű mondjuk vízvonalra festeni mert az belemegy a szemedbe és homályos lehet tőle a lencse vagy alámegy és szúr.
El kell menni egy vizsgálatra. Először megnézik, hogy egyáltalán viselhetsz-e kontaktlencsét (nem tudom, hogy ilyenkor pontosan mit néznek meg, de emlékszem, hogy például belevilágítottak a szemembe meg húzogatták a szemhéjam ilyesmi), majd megmérik a dioptriát, görbületet. Nekem akkor megnézték a szemüvegemet is, hogy azzal jól látok-e még vagy esetleg újra lenne szükségem. Aztán, ha minden rendben van, akkor kapsz próbalencsét és lesz egy betanítás is, ahol elmondanak mindent, hogy hogyan kell használni, ki- és berakni illetve ápolni, tárolni a lencsét. Addig nem igen szoktak elengedni, amíg meg nem tanulod berakni és kivenni magadnak. Nekem elsőre sikerült, de van, akinek picit nehezebben megy, de türelmesek és segítőkészek szoktak lenni és nem nehéz szerintem, meg lehet tanulni.
Lehet vele sminkelni. Szerintem úgy a legjobb, ha sminkelés előtt rakod be a lencsét és mielőtt lemosnád kiveszed mert így nem kened össze mondjuk a szempilláiddal illetve, ha mondjuk picit könnyezik a szemed, akkor nem megy tönkre a sminked sem. Amúgy le lehet róla mosni a festéket a tisztító folyadékkal, ha esetleg mégis olyan lesz. Azt, hogy a festék lehetőleg ne menjen bele a szemedbe, azt egyébként is célszerű elkerülni.
Amúgy a szemüveg valóban praktikus mellette. Ha megbetegedsz vagy mondjuk van valamilyen szemproblémád vagy valamilyen egyéb okból kifolyólag nem tudsz kontaktlencsét hordani, akkor ott van a szemüveg. Hétköznaponként lencsét szoktam hordani, de például hétvégente nem mindig rakom be mert nem olyan rossz a szemem és otthon boldogulok nélküle is, de ha valamihez éppen jobban kellene látnom, akkor csak felkapom a szemüvegemet mert az gyorsabb, aztán leveszem, ha nem kell. Reggelente illetve esténként is készülődésnél szerintem hasznos mikor még nem raktad be vagy már kivetted a lencsédet. Viszont olyat nem hallottam sehol, hogy pihentetni kellene a szemet 1-2 napig és igazából nem is ismerek senkit, aki így csinálná.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!