Kezdőoldal » Egészség » Szemproblémák » Kontaktlencse esetén valóban...

Kontaktlencse esetén valóban elég az alacsonyabb dioptria?

Figyelt kérdés

A szemészeten azt állapították meg, hogy az egyik szemem -0,75, a másik -0,5 dioptriás, de mivel kontaktlencsét szerettem volna elküldtek optikushoz. Az Ofotértbe mentem, ahol egy nem túl kedves idős hölgy mindkét szememre -0,75-ös dioptriát állapított meg, azt mondta, hogy a dioptria eltérhet napközben. A próbalencsék között csak -0,5 és -1 dioptriásak voltak, mikor rákérdeztem, hogy így honnan lehet tudni, hogy pontosan melyik lesz nekem a jó, mert úgy tudom, hogy kontaktlencsénél kevesebb dioptria is elég, akkor tőlem kérdezte meg, hogy hány dioptriásat akarok.

A kontaktlencsét még nem próbáltam ki, de ha esetleg nem lesz jó, akkor mit tudok tenni? Ilyen alacsony dioptriánál is kevesebb kell lencséből?

2016. máj. 30. 14:20
1 2
 11/12 A kérdező kommentje:

Biztos, hogy -0,75 dioptriás mindkét szemem, elképzelhető, hogy téged nem zavar, engem sajnos igen. Nagy valószínűséggel te sem látsz mindent tisztán a kilátóból, csak úgy gondolod, de ha lenne veled egy jó látású ember, erre hamar rájönnél. Pl. a párom szeme tökéletes, az enyém rossz, így könnyen feltűnt, hogy amit ő messziről lát, azt én sokkal közelebbről látom csak (pl. közúti táblák, feliratok bárhol, természetben dolgok). Sokáig próbáltam én is nem tudomást venni róla, próbáltam előre ülni, közelebb menni, stb., de sokkal jobb érzés volt legutóbb úgy beülni vizsgázni, hogy a nagy előadó 15. sorából is ugyanúgy láttam a táblát, mint az elsőből. Kerékpározás közben is sokkal nagyobb biztonságban érzem magam és másokat is, ha tisztán látok és nem kell erősen koncentrálnom arra, hogy a távoli homályos foltok merre mennek, merre kanyarodik az út, stb.

Ahogy írtad, az optikus és a szemész is ezt említette, hogy napszaktól függ a látás, ezért lehet, hogy a múltkor az egyik csak 0,5-ös volt, legutóbb pedig 0,75-ös, ezért is tettem fel a kérdést, ami nem a kontaktlencse/szemüveg viselés szükségességének kérdésére irányult, hisz egyértelmű, hogy legtöbbször jobb látni, mint vakoskodni, hanem az volt a kérdés célja, hogy nem lett-e volna elegendő alacsonyabb dioptria, hisz a kontaktlencse a szemen helyezkedik el.

Nyilván nem a szemgolyó nyúlását akarom megakadályozni, a célom a tiszta látás.

Elképzelhető, hogy neked hátrányt jelent, ha szemüveget vagy kontaktlencsét kell hordani, de számomra sokkal nagyobb hátrány az, ha nem látok tisztán messziről és pl. a buszmegállóban a reggeli nagy tömegben a totemoszlopot nem látom a buszmegálló végéből, így oda kell tolakodnom és legalább 5 méterre megközelítenem, hogy lássam mikor jön a busz.

Egyértelmű, hogy le akarsz beszélni a látásjavító eszköz használatáról, valamint valószínűleg magadat is próbálod meggyőzni ezzel ennek szükségtelenségéről, hogy ne kelljen szemüveget hordanod, én is így voltam ezzel, de mióta 3 éve mellettem van nap, mint nap egy jól látó ember a párom személyében, beláttam, hogy szükség van rá, mert jobb úgy leélni az életem, hogy látom mi történik a távolban is.

Apukámnak is először 18 éves korában alacsony dioptriára lett volna szüksége, de nem hordott szemüveget, majd mikor pár év múlva megromlott a látása 3,4, majd 5 dioptriára, akkor rájött, hogy mégis kell, tehát hiába küzdött ellene, nem vett róla tudomást, egy idő után mindenképp szükségessé vált, hogy lásson, így egy idő múlva ha már magadnak is beismered, hogy nem látsz rendesen, neked is elkel majd egy szemüveg, bármennyire is harcolsz ellene, hisz a te látásod is valószínűleg romlani fog még.

Egyébként a 18 éves unokatesómnak -0,5-ös mindkét szeme és mégis hord szemüveget, mert a középiskolában nem látja az utolsó 2 padból a táblát. Neki is inkább azt javaslod, hogyha nem lát akkor hagyatkozzon a fülére és tegye le a szemüveget? Lehet, hogy neked valami spéci szemed van, ami korrigálja a -0,75-es dioptriát, sajnos mi nem vagyunk ilyen szerencsések, ez a látásvizsgálat során is kiderült.

2016. máj. 31. 17:39
 12/12 anonim ***** válasza:
Sokan tévednek itt. Minuszosnál kevesebb kell, plusszosnál több.
2016. jún. 8. 04:54
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!