Kontaktlencse esetén valóban elég az alacsonyabb dioptria?
A szemészeten azt állapították meg, hogy az egyik szemem -0,75, a másik -0,5 dioptriás, de mivel kontaktlencsét szerettem volna elküldtek optikushoz. Az Ofotértbe mentem, ahol egy nem túl kedves idős hölgy mindkét szememre -0,75-ös dioptriát állapított meg, azt mondta, hogy a dioptria eltérhet napközben. A próbalencsék között csak -0,5 és -1 dioptriásak voltak, mikor rákérdeztem, hogy így honnan lehet tudni, hogy pontosan melyik lesz nekem a jó, mert úgy tudom, hogy kontaktlencsénél kevesebb dioptria is elég, akkor tőlem kérdezte meg, hogy hány dioptriásat akarok.
A kontaktlencsét még nem próbáltam ki, de ha esetleg nem lesz jó, akkor mit tudok tenni? Ilyen alacsony dioptriánál is kevesebb kell lencséből?
De semennyi sem kellene, legalábbis állandóra. Az agy megszokja, hogy nem kell majd korrigálnia (ennél sokkal komolyabb dolgokat is megszokik) és utána lencse/szemüveg nélkül biztos, hogy rosszabbul fogsz látni.
Nekem is -0,75-ös.
Eddig nem hordtam épp ezekből az okokból, ennek ellenére 1 év alatt -0,5-ről -0,75-re romlott. Eléggé zavar mikor nem látok rendesen, pl. beszélek valakihez aki pár méterrel arrébb áll és nem látom tisztán az arcát vagy elmegyek kirándulni és csak néhány méterig látok tisztán csak pár méterig, mert onnantól homályos minden, pedig a távolban vannak az érdekes dolgok, esetleg pályaudvaron, boltokban, stb. csak nagyon közelről látom a kiírást. Nagyobb szupermarketekben sokszor bolyongtam már emiatt, pedig ha láttam volna a fenti "iránymutató" táblákon a kiírást, akkor pár perc alatt odataláltam volna. Kerékpározás és autóvezetés során pedig mindenképp kell, hisz nem látom messziről a közlekedési lámpákat sem. Ami még ennél is rosszabb, hogy az egyetemen a több százfős előadók terméből is csak az első 3 sorba tudtam ülni mindig, ha nem volt ott hely akkor a hallásomra hagyatkozhattam. Így utólag belegondolva, lehet, hogy célszerűbb lett volna napi kontaktlencsét vásárolni, mert változó, hogy egy héten hányszor hordom és lehet, hogy a havit nem fogom kihasználni.
Természetesen itthonra nem tervezem hordani, de ha elmegyek olyan helyre, ahova nem árt látni, akkor hordani fogom.
Pl. itt van egy kutatási eredmény arról, hogy érdemesebb korrigálni a javítást: [link]
Tudom, hogy nem tudományos oldal, de engem meggyőzött, már csak a saját tapasztalataim miatt is, hisz nekem is romlott a szemem szemüveg nélkül is. Illetve az optikus és a szemész is azt javasolta, hogy hordjam, hisz miért éljek "nem teljes" életet azért, mert nem látok tisztán, ha egyszer láthatok is és nincs szükség vakoskodásra.
Ez nekem nem -0,75-nek tűnik, én egy kilátóból is szoktam látni mindent kilométerekre, főleg napsütéses időben.
A -0,25 romlás az eléggé "hibahatáron" belül van. Másik oszlopot kell leolvasni, ahol most nem sikerül eltalálni abban a sorban lévő számot, mint múltkor, máris 0,25-tel rosszabb. Vagy nem. Sőt, fél dioptriányit simán befolyásolhatja a vizsgálat idején a megvilágítás vagy fáradtság.
A szemüveg viselése nem fogja megakadályozni a szemgolyó nyúlását, a hiánya pedig megnövelni. Ennek genetikai oka van ugyanis, ez pedig csak egy optikai segédeszköz, nem gyógyszer. A cikkben is csak a szemre koncentrálnak, holott én arról beszéltem, hogy az agyat zavarja meg. Az agy simán tud korrigálni akár negyed/fél dioptriát is, ha a szemüvegviselés miatt nem kell neki, akkor nélküle sem fog. Ez virtuális rövidlátásként (romlásként) jelentkezik a szemüveget levéve, hiába a szem maga nem változik. (Az agy ennél sokkal durvább dolgokra is képes, pl "eltünteti" az orrot a látótérből, vagy pl megfordítja a képet, és ha olyan spéci szemüveget visel valaki, ami alapból megfordítja, rövidesen megint megfordítja!)
-6 -nál nyilván mindegy, mert -6,5-se fog sokkal kevesebbet látni, de az már nem mindegy, hogy -0,5 vagy -1 lesz-e szemüveg nélkül.
Az egy előny, hogy jobban látsz, hátrány, hogy hordani kell, szem begyulladhat, torzíthat, és nélküle rosszabb. Ezt kell mérlegelni.
Hallásjavító készülékért se rohan az emberek 99,9%-a, pedig ennyinek nem 100%-os a hallása. De mivel jó a 95%-os is, én a szemnél is megelégszem ennyivel, cserébe nem kell segédeszköz. Semmi előnyét nem látom annak, hogy valamit 100 méterről tudnék elolvasni, mint az átlag és nem csak 80-ról, főleg, hogy tudom, hogy van, aki 120-ról is el tudja. Most akkor a 0 dioptriások is vegyenek szemüveget? (Igen, nekik is javítaná!)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!