Cilinderes szemüveget írtak fel, amivel nem látok olyan jól mint a cilinder nélkülivel. A szemorvos szerint a cilinderest kellene viselnem, de azzal csak közelre látok tökéletesen távolra csak homályosan. Mit tegyek?
Régi szemüvegem:
Jobb -3,50
Bal -3,00
Új szemüvegem:
Jobb -3,25 és -0,5 cylinder
Bal -2,5 és -0,5 cylinder
Ha csak most fedezték fel a cilindert, és eddig anélkül néztél, akkor nem fogja az agyad elfogadni.
Nekem 0,75-ös és 1-es cilindert mértek most, de mivel 30 éve vagyok szemüveges, és eddig senki nem állapított meg és nem írt fel cilindert, azt mondta az optomerista, nem fogja tolerálni az agyam, és nem írta fel.
4: ez elég nagy hülyeségnek hangzik. nem olyan régóta kényszerültem szemüveget hordani a 25 évvel ezelőtti lézeres látás javító szemműtét után, mert a 2 szemem képe elkezdett bizonyos szituációkban összecsúszni és kiderült már közelre se látok olyan jól, hát igen a kor... pl. sötétben, ha távolra, mondjuk a holdat néztem akkor összecsúszott a kép már. kiderült a jobb szemem elég szépen leromlott, és a dioptria különbség okozza ezt. azóta hordok szemüveget és az eltelt pár év alatt egyik optometrista sem írt fel cilindert (!), holott a gép kimutatta és látás vizsgálat alatt nem jött elő probléma. viszont idővel növögetett sajnos a dioptria és az utoljára vásárolt kicsit magasabb dioptriás szemüvegnél észrevettem hogy valahogy baromi rosszul, zavarosan látok vele és nem is teljesen élesen. igyekeztem megszokni, bizonyos szintig sikerült is, de csak nem volt kóser. ezután elmentem a Medicover akciós ingyenes Zeiss látásvizsgálatára ahol ún. polatesztes vizsgálatot is végeztek, és hogy-hogy nem, megbuktam rajta mint a szar... baromira nem volt szinkronban a 2 szemem által alkotott kép. utána elküldtek fizetősbe (19 ropi) másik üzletükbe újra csináltatni a tesztet, ill. teljes komplex vizsgálatot polateszttel, mert hogy ott pontosabbak állítólag, és ott is ez jött ki. sőt prizmát is megállapítottak, de úgy ítélték meg csak cilindert írtak fel végül. utána készíttettem új cilinderes lencséket és ezzel sokkal élesebben látok végre, igaz a sima dioptriát is tovább növelték picit, így már 2D a különbség a 2 szemem között...
és erre pluszba jött a cilinder dioptria, ami nálam: -0.25/-1
csak arra akartam utalni ezzel, hogy sose hordtam cilinderes lencsét, amit igenis meglehet szokni. anélkül nem 1 pontba fókuszálja a szem a képet és ezért lesz szellemképes a kép vagy hogy mondjam.
a cég neveket meg egyáltalán nem reklám miatt írtam ki, csak hátha valakinek jól jöhet még.
egyelőre nagyon friss a dolog (2 napos), még szokom az új cilinderes lencséket, de már egyből sokkal jobban látok. ha szükség van rá, mindenképp ajánlom.
"csak arra akartam utalni ezzel, hogy sose hordtam cilinderes lencsét, amit igenis meglehet szokni."
Te figyelj, fordítva "ülsz a lovon":) A szemüveg nem azért van, hoyg megszokd, hanem hogy Ha NEm látsz jól, akkor segytsen jobban látni.:)
Ez olyan, mintha azt mondanád, hiába tudsz jól szaladni, meg lehet szokni a mankót/ortopéd cipőt/gipszelt lábbal járást is.
Pedig pont fordítva kell: az eldeformálódott szem kellene visszaszokjon a mankó nélküli látáshoz.
"anélkül nem 1 pontba fókuszálja a szem a képet és ezért lesz szellemképes a kép vagy hogy mondjam."
Ha neked úgy van, elhiszem. De egész életedben szellemképesen láttál akkor és soha nem merült fel, hogy nem szellemképesen kéne látnod?
Nekem nem volt úgy.
Azóta különben elértem az öreg-szem kort, és én is szellemképesen látok közelre - az évtizedekig hordott dioptriájú kontaktlencsével, szemüveggel. Ha leveszem, akkor nem szellemképes.
Nekem amúgy sosem romlott.
A dTAP oltás után közvetlenül romlott le, aztán megállt.
Nekem mindegy mit hiszel, csak segíteni akartam. Nyugodtan nézz utána akkor a szemüveg hozzászokás és főleg a cilinderes lencse hozzászokás témáknak. Megfogsz lepődni, hogy meg kell szokni. Nem én találtam most ki. Gondolom csak nekem nem hiszel. Ez nem úgy működik, hogy hopp, felveszed a megfelelő szemüveget, és egyből minden tökéletes lesz, ha jó a szemüveg. A látás egy sokkal komplexebb dolog ennél, amiben az agy is erősen részt vesz és maga is korrigálja a látást. Nincsen hozzászokva ahhoz, hogy egy teljesen más képet kapjon.
De a példádnál maradva, ha te mankó nélkül is tudsz szaladni, akkor mi a fenének mentél el kérni egy mankót?
Azzal kapcsolatban is el kell keserítselek, ha a szemüvegtől várod, hogy meggyógyítsa a szemedet. Sajnos ez nem alkalmas rá, csak arra, hogy normálisan láss vele, ha felveszed, de azt se minden távolságra. Deformáció sem fog helyreállni műtét nélkül. Igen a fő probléma ez, hogy nem szabályos gömb alakú a szem felszíne és különböző irányokból máshogy töri a fényt.
Ahogy már írtam, lézeres látásjavító műtétem volt 25 éve ahol 1 dioptria alá vitték a távoli látásomat mindkét szememnél. Ezzel el is voltam jó sokáig minden nélkül, leszámítva a fényudvart amit ezután mindig láttam, főleg sötétben, erős fényforrások körül, de ez úgy gondolom belefért cserébe. Aztán valahogy a COVID óta nagyon sokat voltam itthon, vagyis csak közelre néztem mindig, majd egyre inkább elkezdtem észrevenni hogy valami nem stimmel és bizonyos szituációkban összecsúszik a 2 szemem képe amitől eléggé kétségbe estem, és ezután derült ki, hogy a jobb szemem eléggé leromlott, így elég nagy dioptria különbség alakult ki a 2 szemem között. Az, hogy a sima dioptriás szemüveggel nem látok jól meg idővel derült ki, azáltal, hogy apránként a látásvizsgálatokon növelték a szükséges dioptria mennyiséget, és az utolsónak megvásárolt szemüvegekkel már elkezdtem baromi zavarosan és rosszul látni, és mintha újra elkezdtem volna érezni, hogy mintha összeakarna csúszni a kép, hiába a felírt dioptriával készíttettem el a szemüvegeimet természetesen. (Ezek progresszív, multifokális lencsés szemüvegek voltak egyébként.) Vagyis a dioptria növekedésével egyre inkább kijött, hogy nincs szinkronban a 2 szemem, ezért nem látok élesen. Szóval így tudnám leírni a történetemet.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!