Kezdőoldal » Egészség » Szemproblémák » Az optikus nem szemész?

Az optikus nem szemész?

Figyelt kérdés

Tudom, persze, nem feltétlen. Úgy értem, hogy ez csak egy figyelemfelkeltő kérdés.

Ma voltam az optikában szemüveget venni. Vittem a leletemet, amire nem úgy írják rá a dioptriát, hogy +0.5 és cyl, azt már észrevettem, hanem mindenféle más csudi rövidítésekkel, meg számokkal... Csak azt értettem róla, hogy "cylinderes", meg azt tudom, hogy biztos +os, hiszen a mostani is az és világ életemben +ost hordtam és a szemész is a +os lencsénél állt meg, amikor próbáltuk.

Ez tehát azt jelenti, hogy nekem (szakmámnál fogva) is olvasáshoz kell a szemüveg. A -ossal tisztán látok, de a betűk kicsik. Az nem túl jó buli... :D

Az optikus a rendelésnél azt írta fel, hogy -2-es +cyl, de a leletemet is benn tartotta magánál. Csak hazaérve jöttem rá, hogy ez erősen sántít, nem is kicsit, hiszen +0.5 lencsével láttam jól a szemésznél. (A jobboldali 0-ás, az stimmt.)

Ez két dolgot jelenthet:

Az orvos (pontosabban az asszisztense) elírta.

A hölgy, aki felírta a dipotriát, hozzám hasonlóan, szintén nem tud leletet értelmezni.

Szóval ilyenkor mi a helyzet? Reméljem, hogy a lencsekészítő nem a felírt adatokat, hanem a leletemet használja? Illetve ha az orvos asszisztense elírta (amiben kételkedem, de tételezzük fel)...?

2016. jan. 15. 14:50
 1/3 anonim ***** válasza:
100%

Nem szemész. :-)

Én visszamennék mielőtt leadja a papírokat és elkészül a lencse, nézz utána, hátha tévedsz, de jobb ha még időben visszamész, különben várhatsz még egy ideig az új lencsére.

2016. jan. 15. 14:53
 2/3 A kérdező kommentje:
Köszönöm, megoldódott, minden rendben van. Szerencsére én értettem félre. :)
2016. jan. 16. 18:15
 3/3 PPeePPiiTTaa ***** válasza:
Egyebkent ha a - os lencsés nagyon picinyiti a betűket akkor tul vagy korrigálva es nem kell akkora dioptria! Ez kb 40eves korig ervenyes
2016. jan. 21. 13:24

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!