Néha kristálytisztán látok. Nem mintha zavarna. De miért?
Rövid látó vagyok, de nem hordom a szemüvegemet (feles, másfeles a szemem amúgy).
Nem is a fénytől függ ez a "tisztánlátás" amúgy, mert pl. most volt az, hogy ültem a szobában lámpafénynél. Elgondolkodtam és mikor feleszméltem, teljesen tisztán láttam.
Sokszor szokott ilyen lenni, hogy egyik percben hirtelen tisztán látok, utána pár perc múlva visszaáll a megszokottra.
Ez miért van? Mintha valami elállítódna ilyenkor :D
Sőt a rosszabbik szememmel ha valamire ránézek és kis ideig nézem, akkor kitisztul a kép teljesen (nem hunyorgok, meg nem erőltetem).
Ezek miért vannak? Miért csak ilyen lassan tisztul a kép és miért nem látok akkor folyamatosan tisztán, ha egyszer tudok úgy is?
Valószínűleg nyomáskülönbség okozza (ami meg legtöbbször vérnyomásra vezethető vissza). Amikor tisztán látsz, a szem mögötti nyomástól egészen enyhén megváltozik a szemgolyód alakja, jobban vagy kevésbé lesz ovális. Emiatt pedig a szemedbe jutó fényt is máshogy fókuszálod, amikor tisztán látsz, pont akkor veszi fel az ideális alakot.
Másik, kevésbé valószínű lehetőség valami olajos vagy hasonlóan "tapadó" folyadék a szemgolyó felszínén úszva, ami hol eltakar, hol nem. De ez nem valószínű, mert egyrészt az ilyet észre szokta venni az ember, másrészt egy kiadósabb könnyezéstől már kikerülne, több napig vagy hétig legfeljebb akkor van jelen ilyesmi, ha valami olyan arckrémet használsz, vagy olyan szennyezettségű helyen dolgozol, ahol folyamatosan kerülne bele.
Gondolom nem erről van szó. A szemüregedben lévő nyomáskülönbség fogja okozni nálad, az pedig vérnyomás függő.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!