Kezdőoldal » Egészség » Szemproblémák » Igaz az, hogy csak 20-22 éves...

Igaz az, hogy csak 20-22 éves korig romlik a szem?

Figyelt kérdés
Voltam látásvizsgálaton még nyáron és azt mondta a szemész, hogy 1es dioptria kellene de csak ha zavar hogy rosszul látok, mert látja hogy már 22 éves vagyok. Kérdeztem hogy miért jó az hogy Ennyi idős vagyok mire ő azt mondta azért mert csak 20 éves korig romlik a szem. Szeretnék csináltatni szemüveget mert eléggé zavar hogy az egyetemen alig látom a táblát. Igaz az hogy már nem fog romlani a szemem?
2015. szept. 14. 13:15
 1/7 anonim ***** válasza:
45%
NEM! Ez egy orbitális nagy baromság. Nem félreértettél valamit??
2015. szept. 14. 13:24
 2/7 anonim ***** válasza:
37%

A rövidlátó (minuszos) szem töréshibája a huszas évek elejéig romlik. Sajnos, ez nem jelenti azt, hogy utána a látás nem romlik tovább, csak másféleképpen. A jól látó szem kb. 60 dipotriás, azaz fókusztávolsága durván 16,5 mm. Fiatal korban ezt a szem rugalmassága miatt nagymértékben változtatni lehet, azaz a fókuszpont közelre és távolra is jól mozgatható. 50 évesen ennek képssége egytizede a 25 évesen mérhetőnek.

Ha alig látod a táblát, a tanulmányi eredméyned fogja megsínyleni. Ahogy romlik a közellátásod, azzal párhuzamosan a távollátásod NEM FOG JAVULNI, csak ideális esetben aggkorodig nem fog lényegesen romlani.

Ettől függetlenül megfigyelt tény, hogy a fiatal szem nemegy esetben "ragaszkodik" a fénytörési hibájához, tehát, ha azt szemüveggel korrigálják, simét beállítja magának uyganazt, azaz romlik a szem. (Nem trövényszerű, csak gyakori.)

Ezért van az az alapelv, hogyha a látáshiba aköznapi életet nem befolyásolja, szemüveget viselni felesleges.

2015. szept. 14. 13:27
 3/7 PPeePPiiTTaa ***** válasza:
55%
a szemed tovább romolhat, nekem most pl 25 évesen is még romlott, tehát...
2015. szept. 14. 14:14
 4/7 anonim ***** válasza:

szia, az elmélet egyszerű:

a rövidlátás amiatt alakul ki, hogy a szem túl nagyra nő, a szem megnyúlik hátrafelé. így a kép a Retina előtt keletkezik. ha már megállt a növésed, akkor nyílván a szemed se nő tovább, így nem tud tovább romolni.

egyébként egy szem nem rossz ha dioptria kell!!! a dioptria önmagában nem szembetegség. ha a látásélességed lencsével 100%-ra korrigálható teljesen egészséges is lehet a szemed. Gond akkor van, ha hiába pakolgatják a lencséket eléd, sehogyse sikerül élesen látnod...

saját tapasztalatból mondom: CSINÁLTASS SZEMÜVEGET! én hasonló dipotriát -0,75; -1,25 nem hordtam állandóra csak autóvezetéshez. 36 évesen kezdtem el állandóan hordani, és akkor döbbentem rá, hogy fél életemet úgy éltem le, hogy nem láttam rendesen... rohadtul hozzá tud szokni az agy a -1 dioptria körüli rövidlátáshoz: közelre rohadt jól látunk, távolra se vészes, autóvezetéshez ott a szemüveg a könyöktámaszban... HÜLYESÉG minek nézzük analóg minőségben a világot, ha digitális HD-ban is nézhetnénk ;)

2015. szept. 14. 16:49
 5/7 anonim ***** válasza:

Utolsó: ez nagyon szubjektív. Hallókészülékért sem fut senki, pedig az emberek 99,9%-a jobban hallana vele "nem analógban, hanem HD-ben"

A -1 körüli még az a dioptria, amit ha javítasz mire mész vele? 200 helyett 250-ről ismered meg az ismerősöd? És, akkor se kiabálsz neki, csak 20 méterről. 100 helyett 130-ról olvasod le a rendszámot? És mit kezdesz vele ? Cserébe ott a kényelmetlenség folyamatosan, plusz még a szem is hozzászokik, emiatt szemüveg nélkül végleg rosszabb lesz a helyzet.

2015. szept. 14. 18:47
 6/7 anonim ***** válasza:
Hát én 22 éves vagyok (lassan 23) és romlott...
2015. szept. 22. 13:07
 7/7 A kérdező kommentje:
Köszönöm a segítséget mindenkinek. Úgy döntöttem, hogy a jövő hónapban Elmegyek ingyenes látásvizsgálatra (akkor van a látás hónapja és talán kedvezménnyel vásárolhatok szemüveget is). Sajnos a rossz látás tényleg rontja a tanulmányi eredményeimet, ha az első-harmadik sorban ülök akkor mindent látok és értek de ha hátrébb akkor a rossz látás miatt sokszor elveszítem a fonalat, így ha nem is mindig de órákon mindenképp hordani fogom. :)
2015. szept. 23. 06:26

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!