Lehetek utasszállító pilóta, ha színtévesztő vagyok?
Egyáltalán nem biztos, hogy nem lehetsz!
Ahány színtévesztő annyiféle. Magyarországon egy középkorból visszamaradt rendszer miatt, nem nagyon vizsgálják a színtévesztés milyenségét, csak a tényt állapítják meg. Aztán dugdoshatod a lóvét az orvosoknak egész életedben... jó ez így nekik.
Ausztriában pl. hivatásos jogosítványod is lehet! Megállapítják a színtévesztés fokát és egy orvosi bizottság megadhatja az engedélyt. Tipikus a férfiakat 8%-ban érintő vörös/zöld színtévesztés. Magyarországon 400.000 ember!!! Ez gyakorlatilag annyi, hogy azokat a k.baszott ábrákat nem látod, de egyébként az életben se te, se a környezeted nem vette észre, hogy valami gond lenne, egészen az ábrákig... Ezzel a színtévesztéssel általában lehet hivatásos jogosítvány, alapos vizsgálat után.
Magyarországon dr. Ungváry Lilla, szemész és repülőorvos segíthet neked.
[link] magamrol/
lásd publikációk
Utasszállító pilótáknál nagyon magasak az elvárások, színtévesztés kizáró ok.
Piros-zöld tévesztés még a legkisebb mértékben is veszélyes, mivel a navigációs fények ilyen színűek! Ha látsz egy piros villogó fényt a teljes sötétségben vagy a ködben, akkor elsőbbséget kell adnod neki; ha zöldet, neki kell majd kitérnie. Ez alapján tudod eldönteni azt is, hogy a másik gép feléd jön-e, ami veszélyes, vagy egy irányba repültök.
A futópályákon is rengeteg zöld-piros jelzés van, ha ezeket nem tudod kapásból megkülönböztetni, akkor könnyen tragédia lehet a vége.
Meteorológiai radaron is szerepel a két szín, de más kijelzőkön is előfordul.
A teljes képzés jó pár millióba kerül, mivel a legelején kell kezdeni, s rutint is kell szerezni a különböző szinteken.
A színeknek jelentésük van, némelyiknek komoly jelentése van és életekbe kerülhet, ha összetéveszted ezeket a jelzéseket (a színüket)
Vitorlázó pilóta vagyok, nagygépes repülés a cél, szimulátoron (nem Microsoft FS2004 vagy FSX) már sokszor repültem A320-al és 737-el, mindig csak vészhelyzeteket gyakorlok, nagyon oda kell figyelni és könnyű téveszteni...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!