Kezdőoldal » Egészség » Szemproblémák » Ti hogyan kímélitek a szemetek...

Ti hogyan kímélitek a szemeteket a monitortól?

Figyelt kérdés

Elég sokat kell néznem a monitort nap, mint nap - milyen meglepő - és azt vettem észre, hogy folyamatosan romlik a szemem. Ti miket tesztek ez ellen?

Válaszokat előre is köszönöm!

2015. ápr. 28. 19:10
1 2
 1/14 anonim válasza:
100%
Én is sokat vagyok elötte,szemüveg.
2015. ápr. 28. 19:17
 2/14 anonim ***** válasza:
100%

Amíg megy, addig szemüveg, aztán lézeres szemműtét.

De egyébként ha távolra látsz rosszul, akkor szerintem a szemüveg csak ront a helyzeten, mert ellustul a szem, hozzászokik a szemüveghez, és az amúgy is monitornézés közben lusta szemmozgástól még egy olyan funkciót is elveszel, ami a fókuszálással karbantartaná a fontos részeket.

Ha nincs rajtad a szemüveg, akkor rá van kényszerítve a szem, hogy anélkül is lásson. Ha rajtad van, akkor meg nincs semmi motivációja, mert a szemüveg megoldja helyette a látást.

2015. ápr. 28. 19:22
 3/14 anonim ***** válasza:
84%
A lényeg egyébként, hogy megfelelő távolságból nézd a monitort, és lehetőleg lefele nézz rá, vagy a monitor felső 1/3-a legyen veled szemmagasságban.
2015. ápr. 28. 19:23
 4/14 anonim válasza:
100%

Semmit. Kb. 15 éve rengeteget ülök kijelző előtt (kezdetben CRT), de semmi baja a szememnek, sőt...

Amit én teszek:

- olyan messze van tőlem a kijelző, hogy ha kinyújtom a karom, akkor csak az ujjbegyemmel érintem;

- a fejem magasságában, pontosan előttem van a monitor;

- nem nézem a kijelzőt sötétben (nagyon fontos!). Na jó, ha filmez nézek, akkor igen, de akkor meg még messzebbről. :D

2015. ápr. 28. 19:29
 5/14 anonim ***** válasza:
100%

Egyébként ez nagyrészt genetika is, meg hogy mit csinálsz még a monitornézésen kívül. A monitor nincs olyan közel a szemhez, mint mondjuk ha könyvet olvasol, vagy telefonozol.

Egyébként #4-et kiegészítve: az optimális monitortávolság a minimum 50-60cm. Nálam ez akkor lenne meg, ha teljesen beülnék az asztalhoz, de mivel úgy kényelmetlen, így alapjáraton is mindig hátrébb vagyok.

2015. ápr. 28. 19:39
 6/14 anonim ***** válasza:
100%
Ja és igen, még annyit akartam írni #4-hez, hogy tényleg fontos, hogy a kijelzőt ne sötétben nézd. Az optimális az, ha a monitor mögül jön a fény. Vannak már manapság ilyen TV-k, is, amiknek a hátoldalán világító sáv adja a háttérfényt.
2015. ápr. 28. 19:42
 7/14 A kérdező kommentje:
Igen, távolra látok rosszul. Köszönöm a válaszokat!
2015. ápr. 28. 19:56
 8/14 A kérdező kommentje:
Lézeres szemműtét az egyetlen dolog amit tehetek a "visszajavításhoz"?
2015. ápr. 28. 19:58
 9/14 anonim válasza:
100%
Ja, meg ami kimaradt az előző szösszenetemből: időnként "tornáztasd" meg a szemmozgató izmaidat úgy, hogy egy távoli tárgyra nézel, majd egy közelire, megint a távolira, stb. Ezt ismételgesd úgy óránként, két óránként párszor.
2015. ápr. 28. 20:00
 10/14 anonim ***** válasza:
100%

Én alapból szemüveges vagyok, de 15 évnyi kockulás sem rontott a szememen. A szemed "romolhat" rejtett hypermetrópia miatt is, ami lényegében messzelátó korrekciót igényelne, de fiatal korban ezt még lealkalmazkodja a szemünk (születésünktől kezdődően egészen 60 éves korunkig csökken a szem alkalmazkodó képessége) . Persze lehet erőltetni, hogy a szemüvegben csak ellustul a szem, de ez hülyeség...csak fárasztja magát az ember és nem tudja mitől lesz estére dekoncentrált, fáradékony és fejfájós. A szemüveg csak a töréshibát korrigálja, attól még van szemmozgás és fókuszálás is. Persze ha csak a monitort nézi valaki egész nap, akkor nem használja rendesen a szemét és akár akkomodációs görcsöt is kaphat, ami nem tartós, de kellemetlen jelenség. Ezért is ajánlanak monitor előtt dolgozóknak minden órában 10 perc "pihenőt" azaz munkahelyen ez tevékenység váltást jelenthet (addig iratokat rendezel, elmész fénymásolni, lerendezed a telefonos ügyeket vagy csak iszol egy kávét stb.

A szemed romlásának okát egy jó szemvizsgáló/szemorvos megállapíthatja, nem biztos, hogy a monitor miatt van!

Kíméld a szemed sötétben is, ahogy fentebb írták, legyen egy kis háttérvilágítás mindig!

Ha rendszeres szemromlást tapasztalsz, menj el szakemberhez, aki megállapítja a pontos okát!

2015. ápr. 28. 20:10
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!