Rossz a kontaktlencsém?
Új vizsgálatot bármikor csináltathatsz akár másik optikában is.
Nem lehet, hogy összecserélted a lencséket? Ha nem egyforma a két szemed, akkor ez elég szörnyű eredményekhez vezethet.
Ha tényleg rosszak, akkor kapásból vissza kell menned, visszavinni a féléves adagot, ami bontatlan, azt illenék visszavenniük, ha elszúrták a mérést.
Kontaktlencséből nem (de szerintem szemüvegből se) szokták megadni a legeslegerősebb dioptriát, amit bemérnek, hanem mindig egy kicsivel kisebbet. Viszont olyat szoktak mondani a szemvizsgálaton, hogy járkálj egy kicsit abban a szemüvegben, amit ott ugye használnak, hogy kiderüljön, mit bír el a szemed. Nekem van úgy, hogy emiatt visszaveszik egy negyeddel.
Nekem rendszeresen emelni kell a dioptrián, mire a fél év letelik, szóval még ha nem is látsz tökéletesen, akkor is ki lehet bírni valameddig. Viszont jobb, ha egy másik helyre is elmész (akár ugyanazon márka másik boltjába). Én pl. most úgy jártam, hogy már másodjára mentem el úgy, hogy nem látok élesen a jelenlegi lencsémmel, szeretném, ha újat adnának, és másodjára is olyan valakihez mentem, aki nem nagyon akaródzott emelni a dioptrián. Még a múltkor elfogadtam, bár gyanítottam, hogy nem lesz elég akkora emelés. Aztán elmaradt az a szokásos "jaj, végre látok" érzés az első lencse betevésekor, ami mindig lenni szokott emelésnél. Eltelt megint fél év, és most már a szummázódott korábbi romlásokkal tényleg semmit nem látok. Megvettem a két doboz lencsét, de még nem bontottam fel, és vissza is fogok menni egy másik helyre (értsd, csak egy másik boltba), hátha ott megadják a már nagyon kellő, erősebb dioptriát, csakúgy, mint korábban is, ahogy szokott volt mindezen hercehurcák előtt.
Szóval én így jártam, de én már jóval erősebb dioptriáknál járok (5-6 környékén), tehát nem tudom, hasonló-e a problémád. Tény, hogy egyes szemészek azt akarják, hogy erőlködj és emiatt gyengébb lencsét adnak, és itt értsd, jóval gyengébbet, mint kéne. Biztos jót akarnak, meg minden, de amikor már nemcsak a betűkön, számokon, hanem sima tárgyakon is érzékelem, hogy nem látok, az már azért túlzás. Egyszer a szemüveggel is jártam így. Dettó ugyanez: nem adták meg a megfelelő dioptriát, csak mondogatták, hogy erőlködjek, aztán amikor legközelebb egy másik szemészhez mentem, az hátrahőkölt, hogy hogy hordhatok ennyire alacsony (vagy mínusz, szóval magas...) dioptriájú szemüveget ennyire rossz szemre...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!