Kezdőoldal » Egészség » Szemproblémák » Mi okozhatja ezeknek a tüneteket?

Mi okozhatja ezeknek a tüneteket?

Figyelt kérdés

Valószínűleg sose fogok rájönni mindegyiknek az okára, mert világ életemben a különféle szemproblémáimtól küzdöttem...

Kezdeném az elején (bocsánat, valószínűleg nagyon hosszú lesz): fiatal vagyok, a tüneteim összessége így együttesen kb. 14 éves korom óta áll fenn. Szemüveges vagyok (-1,75), a látásom néhány évente romlik, de igazából egyik szemüveggel se látok tisztán. A távol lévő dolgokra a szemem mintha rá se tudna fókuszálni, illetve gyakran látok kettőt, de legtöbbször már fel se tűnik, annyira megszoktam. Akkor a legszembetűnőbb, mikor gyors tárgyak mozgását próbálom követni.

Egyéb tüneteim:

Szemfájdalom a nap minden percében (igaz, már megszoktam, mert a probléma majdnem egész életemben fennállt, de néha olyan erős a fájdalom, hogy ki sem tudom nyitni a szememet), ezt gyakran kíséri erős nyomásérzet a szememben. Kb. mintha épp fel akarna robbanni, vagy kiugrani a helyéről, elég ijesztő érzés. Ezek általában akkor a legrosszabbak, ha napi 10 óránál kevesebbet alszom, ami ugye már önmagában is sok, de a szemeim miatt muszáj...

Emellett üvegtesi homályom van. Rengeteg és nagyon idegesítő. A sok, nagyobb úszkáló foltokon kívül a látóterem minden pontja tele van kicsi, vibráló pontokkal is, amitől az egész olyan hatást kelt, mintha egy rossz, régi tévén át nézném a világot. Fényben sokkal rosszabb.

Ezzel pedig rá is tértem a másik nagy problémámra: elég komolyan fényérzékeny vagyok, nappali fényben gyakorlatilag mindig hunyorgok. Erős fénytől pedig sokszor migrént kapok (aurás migrénem van, még több szemhez kapcsolódó probléma, juhú...)

Szemészeten szemszárazság miatt ellenőrizték kis papírdarabkákkal a könnytermelésemet is. Életem egyik legfájdalmasabb élménye volt, pedig nem vagyok kényes típus, de ezután 2 napig szúrt a szemem. Persze a könnyeim ott patakokban folytak, mert mindenre érzékenyek a szemeim, ők pedig ennyivel le is zárták: a száraz szemeket biztos csak beképzelem. Igen, nyilván.

A szemérzékenységből viszont rögtön adódik még egy probléma: a könnyeimtől égni kezd a szemem, mintha savval marnák, elég félelmetes. Igyekszem keveset sírni. :D Először azt gondoltam, a könny összetételével lehet a probléma, de vízzel való érintkezéskor ugyanezt a reakciót kapom. Ilyenkor akár egy óráig is tarthat, mire megnyugszik a szemem, addig ki sem tudom nyitni és ijedtemben mindig a kezemmel takarom, amíg abba nem marad a folyamatos irritáció okozta könnyezés (amitől ugye megint csak még jobban fáj).

Azt hiszem, ezek lennének a komolyabb problémák. A szemész szerint persze minden rendben van és túlreagálom. Bár így lenne...

Ha bárki tudna értelmes magyarázatot adni a tüneteim bármelyikére, nagyon hálás lennék, mert rémálom így az életem a rossz látás és a meg nem szűnő fájdalom miatt is. Mindenféle találgatást szívesen fogadok, mert én már kezdem feladni a reményt.

2015. febr. 28. 22:09
 1/5 anonim ***** válasza:
Én csak az egyik tünethez tudok hozzászólni. Az erős nyomásérzet szerintem amiatt lehet, hogy esetleg magas a szembelnyomásod? Szemnyomásod mérték már? Nekem is magas volt és írtak rá szemcseppet.
2015. febr. 28. 22:36
 2/5 anonim ***** válasza:
-?
2015. febr. 28. 22:36
 3/5 A kérdező kommentje:
Mérték és nem volt magas. Állítólag az lehet a migréntől, de azért leírtam, hátha kapcsolódik a többi tünethez is.
2015. márc. 1. 01:30
 4/5 anonim válasza:

Azt írod, hogy 14 éves korod óta. Bocs a kérdésért, de most hány éves vagy? Mióta vannak ezek a tüneteid? A kettős látás okai:

[link]

ill.

[link]

Ne add fell!

2015. márc. 2. 23:34
 5/5 A kérdező kommentje:

A legkésőbbi tünetek vannak 14 éves korom óta, a legkorábbiak meg már óvodás korom körül kezdődhettek, de nem emlékszem pontosan... Most 17 vagyok és még mindig romlik a helyzet.

Köszönöm a linkeket!

2015. márc. 3. 10:58

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!