Hányas a szemüvegem és mit jelentenek a rövidítések? (lent)
Kaptam egy kártyát,de nem tudom mik ezek:
SPH:-0,75 CYL:-0,25 AXE:002° ADD:+0,00
SPH:-0,50 CYL:-0,50 AXE:015° ADD:+0,00
Távolra nem látsz tökéletesen. A bal(?) -0,75 dioptriás, a jobb(?) -0,5-ös. Ez nem túl erős, képzeld, nekem pontosan ugyanilyenek az értékeim.
A bal(?) 0,25, a jobb(?) 0,5 mértékben cilinderes.
Az axe a szemtengely jelentése, tengelyértékkel határozzák meg a cilinder hatását a szemüveglencsében, hogy milyen irányba kell behelyezni a lencséket a szemüvegkeretbe, hogy hol kell lenniük a vékonyabb, és hol a vastagabb részeknek.
Az ADD rövidítés jelentése: addíció. A közel-és távollátás közti különbséget jelöli. Erre az értékre a progresszív lencsék különböző látási szegmenseinek csiszolásához van szükség.
Huhh, hát azért a Google is sok mindenre ad ám választ. :)
Dioptria: [link]
Az a jobbik szemed, ahol kevesebb a dioptria (nálad a -0,5), mert ez normális, egészséges esetben nulla. De ne ijedj meg, egy-kettő-három dioptria még teljesen átlagos, én ismerek egy srácot, 27(!!!) dioptriás a szeme, jó, mondjuk ez már extrém szélsőség, szóval nagyon ritka.
Cilinderes szem. [link]
Vagy itt: [link]
...meg még egy csomó oldalon.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!