Megjöttek a labor eredményeim, de a házáorvostol csak annyit hallottam hogy alulmüködik a pajzsmirigyem. Megmondanátok mit jelentenek ezek a rövidítések? (lejjebb)
*LYMPH 52.1 % 19-48
*LYMPH absz. 4.58 G/l 0-3.4
*C reaktív fehérje ultraszenzitív 11 mg/l <5
*TSH 14.34 mIU/l 0.27-4.2 (ezt tudom hogy a pajzsmirigy)
márcsak a másik 3 rol nem tudok semmi segitenétek?
Az első válaszban van igazság, de ROSSZ!
Mivel neked MAGAS a TSH szinted (több mint 4x-e a felső értéknek), ez arra utal, hogy a pajzsmirigyed alul működik. Nem tudom, hogy az első válaszoló az alacsonyt honnan szedte...
Mi az oka? A pajzsmirigy nem működik (általában autoimmun gyulladás teszi tönkre), ezért nem termelődik T3 és T4 (ezek a pajzsmirigyhormonok). A T3 és T4 gátolja a TSH termelését az agyalapi mirigyben, így jelezve annak, hogy van elég pajzsmirigyhormon a vérben, ezt negatív visszacsatolásnak nevezik. A te esetedben nincs elég T3 és T4, mivel beteg a pajzsmirigyed, és ezért nincs ami gátolná a TSH termelődését, ezért annak megnő a szintje. Emiatt van az, hogy MAGAS TSH (általában) pajzsmirigy ALULműködést jelent. Az alulműködés tüneteit jól leírta az első válaszoló, csak az okát rontotta el...
[Érdekesség: Okozhat magas TSH-t az agyalapi mirigy daganata is, ekkor a sok TSH serkenti a T3 és T4 termelését, ezért túlműködés jelei mutatkoznak. Ez a verzió jóval ritkább. Az endokrinológián fognak nézni szabad pajzsmirigyhormon szintet, ez eldönti, hogy ez vagy a fentebb ismertetett betegség áll-e fent. De a fentebb leírt eset sokkal gyakoribb]
LYMPH a limfocitákat jelenti (gyulladásos sejtek), ezek szintje a gyulladások kései fázisában és krónikus gyulladásokban nő meg.
A CRP szintén gyulladásos marker, gyulladásokban nő meg a szintje.
Mindkettő megemelkedését okozhatja (sőt, valószínűleg okozza) a vastagbélgyulladásod is.
Sokmindent okozhat a pajzsmirigy, ezért lehet, hogy a többi dologgal nem foglalkozik a dokid, mert ha a TSH helyreáll, akkor a többi rendellenesség is nomalizálódik.Nekem pl magas a koleszterinszintem az alulműködés miatt.Egyébként a testtömeg indexem majdhogynem alacsony. Eleinte minden zsíros ételt mellőztem, de mivel a koleszterin nem változott, azt mondta a doki, hogy ne diétázzak, mert akkor meg abból lesz a gond.Persze azért odafigyelek, de néha becsúszik a zsírszalonna, meg az egyéb "tiltott" dolgok.
Ezzel együtt lehet élni, csak figyelj oda a rendszeres gyógyszerszedésre, és járj rendszeresen ellenőrzésre.Bár én a helyedben meglátogatnék egy endokrinológust.Mégiscsak egy szakértő tudja a tutit.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!