Ez mit jelent a látás mérésénél az ambuláns lapon?
V: -0,5 D - 0,5 Dcyl 100=0,9+stply=1,0 10/10+0
1,0 10/10+0
(és mellesleg akkor tulképpen ki se derül, hogy szabad szemmel mégis ilyen a látásom? miért csak -0,5 D-vel nézik kapásból?)
köszi de csak 100 fokban? hát ahogy próbálom magamnak, annál azért sokkal nagyobb a látóterem sztem.
A másik meg, amit nem teljesen értek:
1, az mit jelent, hogy mindkét szem 0,5 dioptriás lencsével, de a jobb szem "csiszolással"??
2, és az a stply mit jelent?
a 100°ban csiszolás, nem azt jelenti, hogy csak 100°-os a látótered, ennek a látótérhez nincs köze.Ez a cylinderes szemüveg csiszolási fokát jelenti.
1.: a jobb szemed astigmias(fénytörési hiba)ezért a -0,5-es lencsére még csiszolni kell egy -0,5 dioptriát a 100°-ban és ezzel a beállítással látsz tökéletesen távolra. A bal szemen nincs ilyen fénytörési hiba.
2.az stply jelentése : ez egy szemészeti eszköz ami javítja a távolra látást.
ismét köszi, és lehet még egy kérdésem?
amit írtál, hogy csiszolás meg dioptria, nos ezek kötelező kellékek a jogsihoz vagy enélkül is lehet vezetni? mert én nem érzem, hogy egy cseppet is rosszabbul látnék, az való igaz, hogy a jobb szem egy kicsit homályosabb, na de tényleg minimális mértékben, én nem érzem, hogy kicsit is befolyásolna.
de jogszabályilag vagy orvosi megítélésileg ez hogy van?
az asztigmia érdekes dolog, mert egyszer tapasztalják, máskor meg nem. sztem csupán a fáradtsággal van összhangban.
és hogy mit tapasztalok? hát a jobb szemen kicsit homályos a látás, ami inkább idegesítő minthogy ténylegesen rontaná a látásomat így a két szemmel együttesen. csak jobb szemmel persze elég homályosan látok, tehát látótér és minden oké, csak pl egy könyv betűit már nem tudom kivenni, de a nagyobbakat se. úgy tudnám leírni, mintha egy fátyol lenne a szemem előtt ami mindent elhomályosít.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!