4 éves gyermekem egyik szeme, mint a sasé, tökéletes, a másikkal azonban súlyosan rövidlátó (5. 0 dioptria), meggyógyítható a beteg szem?
Szia!
Valóban van olyan, hogy az ember csak az erősebb, jobb szemét használja. Ugyanúgy, ahogy az ügyesebbik kezeddel több dolgot csinálsz, többet is ügyesíted. De az nem lenne jó, ha a másik kezed közben elsorvadna, annyira nem használnád.
Sajnos a szemnél előfordulhat ez is: ha az egyik szem annyival jobb, mint a másik, előfordulhat, hogy a szervezet csak az ügyesebb szemet használja, a másik így nem ügyesedik, meg se tanul vele a gazdája látni. De az sok esetben fontos, hogy két szemmel lássunk, ezért ilyen esetben érdemes valahogy rákényszeríteni az agyat, hogy a gyengébb szemet is használja, az is ügyesedjen.
Hogy mennyi fejlődés várható, azt nem tudom. A leendő férjemnek is takarni kellett az egyik szemét kicsi korában, és nagyon nem látott a gyengével eleinte, nekiment szegény mindennek. De most jól lát mindkettővel. Van szemüvege, a távollátása nem szűnt meg, de nem olyan erős szemüveg és a lényeg, hogy mindkét szemét használja.
Szóval szerintem működni fog, ne aggódjatok, és legyetek kitartóak. Arra is gondoljatok, hogy a rossz szemével a kicsi nem fog látni eleinte, ne legyen veszélyes tárgyak közelében, mert nekimegy és megsérül.
Bal szem: 2.5 nekem.
Jobb (Oldali :)): 0.25( Csak azért, hogy legyen benne valami. Ugyanúgy látok szemüveggel, mint anélküle, de kell.
2 év alatt 5 dioptriáról ment le 2.5-re, és a pár hete lévő vizsgálaton hibátlanul leolvastam mind a 2 szememmel.
Az anizometrópia nem kezelhető úgy, mint a kancsalság. A lekötés, a szem erőltetése nem használ. Már ha ez valóban rövidlátás, és nem tompalátás, amihez viszonyításként mondták a rövidlátást. Kontaktlencsével korrigálható.
Köszönöm a válaszokat, közben megjártunk 2 doktornőt, 2 eltérő vélemény született ... rövidlátásról beszélünk, mert az egyik szemgolyó túl hosszú, elvileg minden milliméter, amivel hosszabb a szemgolyó, három dioptriával növeli a szem törőerejét.
Az egyik szemorvos felírta a szemüveget 5 dioptria eltéréssel - az egyik szemre nullást, a másikra 5-öst, a másik szemész ezen elhűlt, mert szerinte 3 dioptria a maximum, ami felírható.
A letakarást egyik sem javasolta, illetve az egyik szerint, aki a szemüveget felírta, pár hónap múlva letakarhatjuk, csak tanuljon meg látni a rossz szem. A másik szemész ezt végképp nem értette, mivel lát a rossz szem, de csak közelre.
Itt állunk két ellentétes szakvéleménnyel, a szemtornász szerint a rövidlátás is gyógyítható, egy optikus ismerősünk is látott már gyógyulást e téren ...
Irány egy harmadik doki ...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!