Kezdőoldal » Egészség » Szemproblémák » Mitől lehet ez, talán a...

Mitől lehet ez, talán a kontaktlencsétől?

Figyelt kérdés

4-5 éve van szükségem látásjavításra. Mindkét szemem -1,25

Kb 8-9 hónapja vagyok kontaktlencsés, eddig tökéletesen működött, nem volt semmi gond. Mikor megvettem a 2. szettet, azaz féléves voltam, akkor meg is vizsgálta a szemeimet a kontaktologus, és nem látott semmi elváltozást, csak eresebb voltak a szemeim, mint a megszokottnál. De azt mondta, minden rendben van.

Rá, pár héttel később elkezdett szúrni a bal szemem a lencsében, kivettem de nem múlt el a szúró érzés. Másnapra sárgás trutyi volt a szememen. 1 hétig nem hordtam a lencséket, kamilla teáztattam és helyrejött. Újra elkezdtem hordani. Azonban a mai nap folyamán, ugyan azt kezdtem el érezni, amit pár héttel ezelőtt a bal szememen. Félek, hogy megint begyulladt.

Mitől lehet ez? 6-7 hónapig nem volt semmi gond, most viszont ez a 2. eset

Lehetséges, hogy eddig bírták a szemeim a lencsézést?

Kezdjek hozzá szokni a gondolathoz, hogy szemüveget kell hordanom?

2014. ápr. 28. 21:04
 1/8 A kérdező kommentje:

* ha nem egyértelmű, most a jobb szememmel vagyok így.

Mindig kicserélem a folyadékot a tárolókban, 3 havonta a tárolókat is cserélem becsülettel, és alapos kézmosás és szárítás után teszem be és veszem ki a lencséket.

Illetve elég durván eresek a szemeim.

I wear kontaktlencsét viselek, ami elvileg jó minőségű, meg az ára is szép :) Havi kontaktlencsém van.

2014. ápr. 28. 21:06
 2/8 anonim ***** válasza:

ugyanazt a lencsét tetted vissza az egy hét után?

kötőhártya gyulladás lehetett, kamilla nem jó rá, csak szárítja a szemet, ha nem cseréltél lencsét, akkor meg a lencséről visszafertőzhetted a szemedet

2014. ápr. 28. 21:30
 3/8 A kérdező kommentje:

Természetesen azt a lencse párt azonnal kidobtam a tároló tokkal együtt.

Viszont most olvastam utána a megfelelő tisztításnak és én elbuktam rajta...

Én nem tisztítom a lencséimet csak szimplán beteszem a tokba, illetve a tokot nem szárítom ki miután kiveszem a lencséket és nem is tisztítom a tokot.

Lehet ez okozza a gondomat? Nagyon remélem, mert imádom a lencséket a szemüveggel ellentétben...

2014. ápr. 28. 21:53
 4/8 anonim ***** válasza:
hát megtisztítani nem árt ;) tokot én kb 2 hetente szárítom, mindenesetre tartsd be a tisztítófolyadékon lévő utasítást!
2014. ápr. 28. 22:02
 5/8 anonim ***** válasza:

Legközelebb, ha begyullad, kezeltesd ki. Ez mindenkire igaz, de főleg a lencsésekre. A kamilla szép és jó, de nem biztos, hogy elég. Ráadásul te magad otthon azt sem tudod megállapítani, mikorra múlt el teljesen a fertőzés/gyulladás/akármi. Általában szemcseppre is szükség van, és 2-3 hét lencsementességre akár.

Tisztítani nem árt a lencséket, miután kivetted. Lemosod pár csepp folyadékkal, az azért jelentős koszt leszed, és annyival kevesebb úszkál a löttyben. Kiszárítani jó, ha kiszárítod a tartót, csak nem mindegy, hol. Szvsz nem célszerű a fürdőben hagyni, különösen, ha esetleg egy helyiségben van a wc-vel is. Ott sok baci, vegyszer belekerülhet véletlenül, ami fertőzést okozhat, vagy irritációt. Inkább valami biztonságos helyre - persze lehet csak én parázom túl. :D

Szúró érzést egyébként rengeteg dolog okozhat. Porszem, fordítva betett lencse, apró sérülés, szakadás...

Esetleg érdemes lenne más folyadékot próbálni. Neten rá tudsz keresni, milyen lencséhez milyen folyadékot ajánlanak, ugyanis van, ami nem kompatibilis annyira, és esetleg nagyobb a fertőzésveszély. Na meg egyénileg sem mindegy, mit bír a szemed.

Az eresedés viszont nagy probléma. Amiatt eltilthatnak a lencsézéstől. Ennyi idő után valószínűleg túlhordásra utal, próbáld kevesebb ideig viselni egy nap. Gépezéshez, tévézéshez lehetőleg ne használd, vagy legyen nálad műkönny. De az is előfordul, hogy hiába 1 hónapos a lencse, csak 3 hétig tolerálja a szemed, függ a könny összetételtől.

2014. ápr. 29. 14:23
 6/8 A kérdező kommentje:

Köszönöm utolsó a részletes választ!

legelőször a bal szemem gyulladt be és tegnap éreztem hasonlót a jobb szememnél. De mára rendbe jött!

Úgy tudom a lencsét és a tokot TILOS csap vagy bármilyen más vízzel tisztítani mivel a vízben is vannak baktériumok, csak a lencsefolyadékkal szabad.

I wear lencsét hordok ami állítólag jó és természetesen I wear a folyadék is.

Azért nem értem, mert 6-7 hónapig nem volt semmi gondom. Nem volt kényelmetlen, kellemes volt. Sőt, a nap közepére mindig elfelejtettem, hogy bent van a lencse és este szembesültem a ténnyel, hogy lencse nélkül szarul látok messzire... :D

Mai napra pihentettem a szemeim, vagyis nem raktam be, meg pár napot most pihenek.

De sokkal jobban odafogok figyelni a tisztítására.

2014. ápr. 29. 16:01
 7/8 anonim ***** válasza:
Jó lencséd van, nem az a gond...de ugye nem hordod minden nap? kell a pihenőidő is
2014. ápr. 29. 18:06
 8/8 A kérdező kommentje:

Akkor hordtam amikor elmentem hosszabb távra, vagyis hordom. Még nem múlt idő!

Általában heti 5 nap, hétköznap. Reggeltől-Estig kb 14 órákat bent volt, van. Iskola, Munka. Ritkán vagyok otthon.

Plusz ha elmegyek kocsmázni, haverozni vagy moziba akkor + órák a 14 órához. De sok esetben hétvégén otthon vagyok és akkor nem használom.

2014. ápr. 29. 18:17

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!