A rövidlátás az idő múlásával javulhat ahogy öregszik az ember?
Előző:
Szépen elmondtad az öregszeműség definícióját, kár, hogy a kérdés a rövidlátásra vonatkozott.
Öregkorra - egyébként igen, az általad leírtak miatt - pluszos szemüveg (távollátó szem) kell közelre, míg a rövidlátásra mínuszos.
A kérdés feltevője arra gondolt, hogy mivel öregkorra a szem "plusszosodik" ezért talán kiegyenlíti a mínuszos rövidlátó szemet. Ez így is van, viszont sajnos-sajnos csak kifejezetten közelre tűnik el kb 1 dioptria, vagyis az akinek kb -1 dpt-s a szeme (vagyis rövidlátó), annak lehet, hogy nem kell pluszos olvasószemüveg öregkorára közelre. Távolra viszont nem fog változni a helyzet sajna.
Az én szemem pl -0.75-ös, 40 fölött vagyok és közelre tökéletesen élesen látok, mivel ott már befigyel kb +0,5 dpt (vagyis közelre összességében -0,25 körül vagyok). Akinek viszont jó volt a szeme (0 dpt) és ugyanennyi idős, az már bizony sajnálkozik, hogy közelre már kéne olvasó lassan.
Ó, igazatok van, teljesen félregondoltam, nem tudom miért, már a kezdetektől fogva. No nembaj, azért tartom, amit mondtam, de módosítom: ez a távollátásra vonatkozik :D
Sorry.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!