Kezdőoldal » Egészség » Szemproblémák » Aki születesetöl vak, az hogy...

Aki születesetöl vak, az hogy tud gondolkodni?

Figyelt kérdés
Hogy tud barmire is gondolni,hiszen semmit nem tud elkepzelni,ha meg semmit nem latott.fogalma nincs egy szinröl sem,egy alakzatrol sem.

2013. dec. 31. 16:12
 1/8 anonim ***** válasza:
100%

Nos a képzelődés és a gondolkodás között azért óriási különbség van!

Például sokan látóként sem képesek gondolkodni! ;)

2013. dec. 31. 16:23
 2/8 A kérdező kommentje:
de latom te sem birod felfogi a kerdest...
2013. dec. 31. 16:25
 3/8 anonim ***** válasza:
100%

Tapintás alapján "el lehet képzelni" tárgyakat... Pl. mivel megtapogattam az adott tárgyat, ha rá gondolok, akkor a fejemben az a kép jelenik meg, amit a kezemmel érzékeltem. Bármiféle színek nélkül, született vak vagyok, színeket nem tudok érzékelni, alakzatokat természetesen igen, tapintással.

Ha egy házat szeretnék elképzelni, akkor elképzelek egy négyszögletes építményt, rajta ajtókkal és ablakokkal...

Agyagból készült házikókat fogtam már, ez alapján is el tudom képzelni például.

2013. dec. 31. 16:37
 4/8 anonim ***** válasza:
Fogni tud. Ez alapján ha kezébe adunk egy labdát tudja, hogy gömbölyű. Egy rubikkocka kocka.. az alakzatokat tudja mert tud tapintani.> a színeket max eltudja képzelni. (képzelődni akkor is lehet ha még láttad azt a dolgot..( pl ha azt mondom képzelj el egy sárkányt akkor el is tudod pedig még nem láttad) Ls ahogy előttem írták a látásnak nincs köze a gondolkodáshoz.:)
2013. dec. 31. 16:38
 5/8 A kérdező kommentje:
hat en eltudok kepzelni egy sarkanyt,mert van milyen kepekböl összeraknom.de aki,meg soha nem latott semmit,annak nincs.lehet,hogy en vagyok az etetlen,de nem tudom elkepzelni :)
2013. dec. 31. 16:55
 6/8 anonim ***** válasza:
Nekünk tapintás útján állnak össze a dolgok, amit már tapintás útján ismerünk, azt olyan módon el tudjuk képzelni, amit pedig nem, azt fantáziával.
2013. dec. 31. 17:08
 7/8 anonim ***** válasza:

Azért egy vaknak ott van még a többi érzéke, főleg hallás és tapintás alapján működnek. Az alakzatokat tapintásról ismeri. A térből kevesebbet érzékelnek, de mivel kis korukban gyakran ütköztek bele ugyanazokba a tárgyakba, ezért a számfogalmuk gyorsabban fejlődik. Számolásból jobbak, mint geometriából.

Nyelvi szempontból: hajlamosak olyanokat mondani, aminek még nem ismerik a jelentését. Egyébként a nevelőik igyekeznek minél több tapasztalatban részesíteni őket, hogy az ismereteik ne maradjanak hiányosak. Bár a színekről nem fogják megtudni, hogy hogyan néznek ki.

2013. dec. 31. 20:50
 8/8 anonim ***** válasza:

A látó embernek a szeme az elsődleges érzékszerve, ezért te vizuálisan gondolkodsz. A vakoknak ez nincs, helyette viszont fejlettebb a tapintásuk, a hallásuk és a memóriájuk.

A Braille írás például a papírból kiálló kis dudorokból áll, ezek kombinációi adnak egy-egy betűt. Egy látónak igencsak nehéz lenne ezeket kitapintani, a vakok folyamatosan olvassák úgy, hogy végighúzzák rajta az ujjukat.

2014. jan. 3. 01:01

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!