Kezdőoldal » Egészség » Szemproblémák » Szerintetek azért vagyok béna...

Szerintetek azért vagyok béna a sportokban, mert az egyik szememre tompalátó vagyok?

Figyelt kérdés
2013. dec. 15. 16:20
1 2
 11/20 anonim ***** válasza:

"A tükör is 3D-s képet ad."

Hát jó... :)

2013. dec. 16. 01:55
 12/20 anonim ***** válasza:
Az már önmagában gáz, hogy fogorvosnak tanulhat olyan valaki, akinek annyi esze van hogy azt gondolja, a tükör 2D-s képet ad.
2013. dec. 16. 12:26
 13/20 anonim ***** válasza:
Szerintem meg az a gáz, hogy vannak emberek, akik azt hiszik, a tükör 3D-s képet ad - és ezt hangoztatják is ;)
2013. dec. 16. 13:21
 14/20 anonim ***** válasza:

Pedig előfordulhat, mert a térlátás hiányzik.

És tompalátók között is van eltérés. Van akinek a látása nem annyira rossz a tompa szemén, de van olyan is, aki 2 méterről látja csak (szemüveggel is) a legnagyobb ábrát a szemészeti táblán.

Az sem mellékes, hogy a másik szemnek van-e diotriája.

A másik az, hogy ha mér gyerekkorban volt szemüvege, és esetleg ragasztva is, akkor emiatt sem biztos, hogy gyerekként mert vagy engedték úgy mozogni, mint a többi gyereket, így a mozgáskultúrája a tompalátás miatt csorbát szenvedett.

2013. dec. 16. 14:11
 15/20 anonim ***** válasza:

Kérlek áruld el, hogy a tükör miért ad 2D-s képet.

Én azért mondom, hogy 3D-s képet ad, mert a tárgynak a látszólagos képét látod a tükörben, illetve a távolságok/szögek azonosak. Azaz a tükörben látott kép és a valós tárgy között az irány felcserélésen kívül nincs semmi más különbség.

2013. dec. 16. 18:30
 16/20 anonim ***** válasza:

Attól, mert egy kép valódi vagy látszólagos, még nem következik belőle, hogy "D-s vagy 3D-s. És a szögekből sem.

A retinán fordított állású, kicsinyített, valódi kép keletkezik, ami szintén 2 D-s, csak az agy rakja össze 3D-s képpé, mégpedig úgy, hogy mivel a 2 pupilla egymástól átlagban 62 mm körüli távolságban van, ezért a 2 szem egy adott fixált pontról egymástól eltérő képet lát. A retina bizonyos pontjaira vetülő vizuális képet a látókéreg egyesíti egyetlen képpé.

Kancsalságánál nem tud a 2 szem egyetlen pontra fixálni, ergo nem fog tudni az agy 3D-s képet csinálni. Ugyanez van akkor is, ha becsukod a szemed.

Az más dolog, hogy bizonyos dolgokból tudsz következtetni a távolságokra, valamilyen szinten tanulható a dolog, de térlátása soha nem lesz az embernek, kancsalon, tompalátóként vagy egyszeműként.

Vagy Leonardo da Vinci foglalta először össze, hogy hogy lehet 2D-s festményen a 3D-s teret érzékeltetni, ezek pl., hogy a távolabbi eső tárgyak kisebbek, a közelebbi tárgyak fedhetik a távolabbiakat, a párhuzamos vonalak távolodva konvergálnak, stb. Akinek nincs térlátása, az is pontosan ezeket alkalmazva tud tájékozódni a térben.

2013. dec. 16. 19:03
 17/20 anonim ***** válasza:

Kevered a szezont a fazonnal. Te mint ember a tükörből is 3D-s képet fogsz látni, mert a szemeid ugyanazt látják, mint ha ténylegesen előtted lenne, csak az irányokat felcserélve.

Kérlek vegyél elő egy füzetet. Rajzolj le két szemet, velük szemben egy tükröt, majd a szemek mellé egy tárgyat és a tükörrel tengelyesen szimmetrikusan egy másik tárgyat. Rajzold meg, hogy mit látnak a szemek... Szinte már varázslat, nem? :D

Az hogy te jobban tudsz dolgozni tükörből az nem azért van, mert a tükör 2D-s képet, főleg hogy nem is 2D-s képet ad, annak ellenére, hogy a tükör sík felület.

Az hogy köveztet az agy vagy térlátásból megy az adott dolog senkit sem érdekel. Az eredmény a fontos. Igen én is köveztettem, és ráálltam arra a megközelítésre. Ugyanúgy tudtam volna kosarazni, vagy focizni. Továbbra is fenn tartom, hogy a sport nem a kosárlabdában merül ki, és lehet valaki olimpiai bajnok is félszemmel.

Tessék: [link]

2013. dec. 16. 19:56
 18/20 anonim ***** válasza:
Úristen, na jó, hagyjuk.
2013. dec. 16. 20:09
 19/20 anonim ***** válasza:
Elég sok olyan sport van, aminél nem számít, hogy tompalátó vagy, azokban jó vagy?
2013. dec. 21. 16:40
 20/20 anonim válasza:
Én is tompalátó vagyok egyik szememre, a másikra rövidlátó. Amióta az eszemet tudom sportolok, labdajátékok kicsit nehezebben mentek, de azokban is jó voltam, sokat kosaraztam. Úszásban egyáltalán nem zavart. Most evezek és sorra nyerjük a versenyeket a csapatommal. Nem mindegyik sportban akadály. ;)
2013. dec. 21. 17:44
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!