Akinek egyik szeme jó, a másik nem hogy lát a "rossz szemével"?
Nekem is különböző a két szemem. Az egyik +2 dioptriás, a másik -1-es. Nálam ez öröklött probléma, anyukámnak is pont ilyenek a szemei.
Nekem is ragasztották a szememet egészen óvodás korom végéig. Sőt, szemtengelyferdülés miatt középső csoportos koromban műtötték is a szememet.
Szemüveget 14 éves koromig rendszeresen hordtam. Középiskolába kerülve egyre kényelmetlenebb volt számomra, így nem mindig hordtam. Egy idő után rájöttem, hogy ugyanúgy látok szemüveg nélkül, mint azzal, így nem is erőltettem a használatát. A mindennapi tevékenységben nem zavar, sőt vezetni is szemüveg nélkül vezetek. Egyetlen problémát az jelent, hogy olvasni a bal szememmel nem tudok, illetve tudok, de nagyon lassan, mivel az agyamnak több idő kell, hogy kisilabizálja a látott alakzatokat. Néha szoktam kicsit tornáztatni, de elég megterhelő. Szóval a jobb szememmel simán látok közelre, távolra, de a ballal csak távolra. Ha fáradt vagyok, akkor érzem, hogy nem ugyanúgy dolgozik a két szemem, de ez ritka.
Szerettem volna lézeres szemműtéttel javíttatni a látásomon, de azt mondták, hogy amíg nem zavar a mindennapokban, addig felesleges műteni. Szemüveget sem kell hordanom, hiszen a bal szemem lustaságát nem korrigálja egyetlen szemüveg sem.
Röviden ennyit tudok mesélni.
Nekem a jobb szemem romlott meg az utóbbi időben, távolra 0,5-ös,de a balnak semmi baja nincs. Azt mondta a szemész, hogy amíg nem zavar, nem kell hordanom semmit. Kicsit néha kellemetlen, hogya áll valaki előttem kicsit balra, akkor homályosan látok el jobbra (kitakarja a bal szemem látóterét a személy).
Remélem segítettem :)
Nekem az egyik szemem -5,5, a másik -8,5, mindkettővel elég rosszul látok korrigálás nélkül, éjjel is kirakom a szemüvegem magam mellé.
A rosszabbra a szemüvegem és a kontaktlencsém is gyengébb, az optikus szerint nem bírnám a nagy különbséget.
Nemrég voltam szemvizsgálaton, az orvos meg is lepődött azon, hogy a rosszabb szemem is jól használom, szerinte ilyen különbségnél a gyengébbik használata elmarad. Ezt annyival lehet tesztelni, hogy rámutatsz egy pontra, majd behunyod az egyik, majd a másik szemed, ha az egyik szemeddel jobban rajta vagy a ponton azt használod inkább, amelyikkel pedig elmozdulsz róla, akkor azt az agy kevésbé használja.
Régen is egyre nőtt a különbség a két szemem közt, kb. 14 éves korom óta nem változik szignifikánsan, tapaszt soha nem használtam, bár szemtréningezés miatt mindenképp jó lehet. Tesómnak volt, eléggé utálta, neki is nagy különbség van a szemei közt, nem tudom, őt mennyire zavarja és hogy lát a rosszabb szemével.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!