Miért kell becsukni a szemed az alvásnál?
Azaz ha már alapból sötét van, miért kell becsukni a szemed, hogy a töksötétben töksötétet láss?
(Nem szemprobléma, de jobb témakör, mint az egyéb/egyéb kérdések.)
Én csak feltételezem, de ezeket tartom elképzelhetőnek:
1. Mivel a szemünk a legfontosabb érzékszervünk, rengeteg információt kap az agyunk általa. Mikor alszunk, az agyunk, a szervezetünk is pihen. Ha be van csukva a szemünk, akkor nem jön onnan információ, tehát eggyel lejjebb kapcsolhat az agy.
2. Védtelen vagy alvás közben. Ha nyitva van a szemed, akkor sokkal könnyebben megsérülhet, és mivel alszol, nem tudsz a fenyegető ingerekre megfelelően gyorsan reagálni.
3. Alvás közben csökken a nyálelválasztás, könnytermelés is, és becsukva nem szárad ki a szem.
Nem írom le újra, amit az első válaszoló, mert én is pont ezt gondolom, csak kiegészíteném egy gondolattal.
A "töksötét" oké. Tapasztalatom szerint, ha "töksötét"-ben vagy, akkor kb 15-20 perc után fogsz látni a sötétben, mert hozzászokik a szemed. Természetesen ezt ne úgy képzeld el, hogy úgy fogsz látni, mint délután 2-kor, hanem csak halvány elmosódott vonalakat, kontúrokat. Legalábbis én ezt vettem észre.
Egyébként első olvasásra valóban hülyeségnek tűnhet a kérdés, pedig nem az. Elég komplex, ahogy látod is. :D
Igen, ezt én is észrevettem, kicsit zavaró, hogy látni a vaksötétben is egy idő után. Csak nem olyan kifinomult, mint az állatoké. Bár elvileg azok se látnak, ha nincs minimális fényforrás (hold, messzi lámpafény).
Egyetértek, főként a kiszáradás és védelem ellen szükséges, köszönöm a válaszokat. : )
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!